Wikipedia:Faqja kryesore/A e dini se/2019/47

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Flamuri i Bashkësisë Evropiane të Qymyrit dhe Çelikut

Bashkësia Evropiane e Qymyrit dhe Çelikut ishte ishte hapi i parë drejt krijimit të asaj qe me pas do te quhej Bashkimi Evropian?

U krijua zyrtarisht më 18 prill, 1951 nga Traktati i Parisit, i nënshkruar nga Belgjika, Franca, Italia, Luksemburgu, Hollanda dhe Gjermania Perëndimore ndërsa hyri në fuqi më 23 korrik të vitit 1952 me qëllim të organizimit të prodhimit industrial dhe vendosjen e tij nën një autoritet të vetëm të centralizuar.

BEQÇ ishte organizata e parë ndërkombëtare që u bazua në parimet e mbikombëtarizmit duke filluar procesin e integrimit zyrtar i cili përfundimisht çoi në themelimin e Bashkimit Evropian.