Wikipedia:Faqja kryesore/Artikulli i javës/2019/15

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Grupi i plotë i unazave, fotografuar në momentin kur Saturni ka eklipsuar diellin, nga anija kozmike Cassini, nga një distancë prej 1,200,000 km (746,000 mi), 19 korrik 2013 (shkëlqim është ekzagjeruar). Toka paraqitet si një pikë, ndërmjet unazave G dhe E.

Unazat e Saturnit janë sistemi i unazave planetare më i gjerë nga secili planet në sistemin diellor. Ato përbëhen nga grimca të vogla të panumërta, që variojnë në madhësi nga mikrometra deri në metra, në orbitë rreth Saturnit. Grimcat e unazës janë të përbërë pothuajse tërësisht prej akullit të ujit, me një komponent të materialit shkëmbor. Ende nuk ka ndonjë konsensus për mekanizmin e tyre të formimit; disa karakteristika të unazave sugjerojnë një origjinë relativisht të kohëve të fundit, por modelet teorike tregojnë se ata kanë gjasa të jenë formuar herët në historinë e Sistemit Diellor.

Lexo më tej...