Cassini–Huygens

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Modeli i animuar 3D i anijes kozmike

Cassini–Huygens është një anije kozmike pa pilot e dërguar në Saturn. Ajo është një anije e klasit robotik të NASAESAASI.[1] Cassini është prova e katërt hapësinore që e vizitoi Saturnin dhe anija e parë që hynë në orbitë, dhe misioni i tij është në vazhdim edhe tani (2016). Ai ka studiuar planetin dhe shumë satetitë natyror që nga arritja e tij atje në vitin 2004.[2]

Zhvillim filloi në vitin 1980. Dizajni i tij përfshin një orbiter Saturni, dhe një zbarkues (lander) për në hënën Titan. Huygens, quhet zbarkuesi që zbriti në Titan në vitin 2005. Anija kozmike dypjesëshe është emëruar pas astronomëve Giovanni Cassini dhe Christiaan Huygens.

Anija kozmike u lëshua në 15 tetor, 1997 në bordin e një Titan IVB/Centaur dhe hyri në orbitën rreth Saturnit më 1 korrik të vitit 2004, pas një fluturimi ndërplanetar që përfshinte nëpër Tokën, Venerën dhe Jupiter-in. Më 25 dhjetor, të vitit 2004, Huygens u nda nga orbiteri dhe arriti në hënën e Saturnit, Titan, më 14 janar 2005. Ajo hyri në atmosferën e Titanit dhe zbriti në sipërfaqe. Ajo me sukses ktheu të dhëna në Tokë, duke përdorur Cassini-n si një ndërmjetësues. Kjo ishte ulja e parë e realizuar në pjesën e jashtme të Sistemit Diellor.

Objektivat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Cassini ka disa objektiva, duke përfshirë:[3]

  • Të përcaktojë strukturën tre-dimensionale dhe sjelljen dinamike së unazave të Saturnit.
  • Të përcaktojë përbërjen e sipërfaqen e planetit dhe historinë gjeologjike të secilit objekt.
  • Të përcaktojë natyrën dhe origjinën e materialit të errët në hemisferën kryesore të Iapetus.
  • Të masë strukturën tre-dimensionale dhe sjelljen dinamike të magnetosferës.
  • Të studioj sjelljen dinamike të atmosferës së Saturnit në nivelin e reve.
  • Të studioj variabilitetin e kohës të reve dhe mjegullës të Titanit.
  • Të karakterizojnë sipërfaqen e Titanit në një shkallë rajonale.

Itinerari[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Destinacionet e përzgjedhura (të renditura sipas madhësisë)
Two Halves of Titan.png
Moon seen by Cassini - PIA02321.tif
PIA08148 (Rhea-Splat).jpg
Iapetus as seen by the Cassini probe - 20071008.jpg
Dionean Linea PIA08256.jpg
Tethys cassini.jpg
Fountains of Enceladus PIA07758.jpg
Titan Earth's Moon Rhea Iapetus Dione Tethys Enceladus plumes
Mimas before limb sharp (colored).jpg
Hyperion in natural colours.jpg
Phoebe cassini.jpg
PIA12714 Janus crop.jpg
PIA09813 Epimetheus S. polar region.jpg
Prometheus 12-26-09a.jpg
Flying By Pandora.jpg
Mimas Hyperion Phoebe Janus Epimetheus Prometheus Pandora
Helene over Saturn.jpg
Atlas (NASA).jpg
Telesto cassini closeup.jpg
N00151485 Calypso crop.jpg
Methone PIA14633.jpg
Helene Atlas Telesto Calypso Methone

Projektimi i anijes[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Montimi i Cassini-Huygens

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Outer Planets Flagship
  2. ^ Corum, Jonathan (December 18, 2015).
  3. ^ "Cassini-Huygens mission objectives". 27 March 2012.