Wikipedia:Faqja kryesore/Artikulli i javës/2020/42

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

World Food Programme Logo Simple.svg World Food Programme.jpg

Programi Botëror i Ushqimit (PBU) është dega e ndihmës ushqimore të Kombeve të Bashkuara dhe organizata më e madhe humanitare në botë e përqendruar te uria dhe siguria ushqimore. E themeluar në 1961, ka selinë në Romë dhe ka zyra në 80 shtete. Sipas të dhënave zyrtare, PBU siguron ndihmë ushqimore për mesatarisht 91.4 milionë njerëz në 83 shtete çdo vit. Që nga viti 2019, shtrirja e tij u rrit në 97 milionë njerëz në 88 shtete, më të mëdhenjtë që nga viti 2012, dhe dy të tretat e aktiviteteve të saj kryhen në zonat e konfliktit.

Përveç ndihmës urgjente ushqimore, PBU përqendrohet në lehtësimin dhe rehabilitimin, ndihmën për zhvillim dhe operacionet speciale, siç janë bërja e sistemeve ushqimore më elastike ndaj ndryshimeve klimatike dhe paqëndrueshmërisë politike. Është një anëtar ekzekutiv i Grupit të Kombeve të Bashkuara për Zhvillim, i cili kolektivisht synon të përmbushë 17 Qëllimet e Zhvillimit të Qëndrueshëm (SDG) dhe ka dhënë përparësi arritjen e SDG 2 për "zero uri" deri në 2030.

Programit Botëror të Ushqimit iu dha Çmimi Nobel për Paqen në vitin 2020 për përpjekjet e tij për të siguruar ndihmë ushqimore në zona të konflikteve.

Lexo më tej...

Paramapje në vitrinë[Redakto nëpërmjet kodit]

Artikulli i javës
Artikulli i javës

World Food Programme Logo Simple.svg World Food Programme.jpg

Programi Botëror i Ushqimit (PBU) është dega e ndihmës ushqimore të Kombeve të Bashkuara dhe organizata më e madhe humanitare në botë e përqendruar te uria dhe siguria ushqimore. E themeluar në 1961, ka selinë në Romë dhe ka zyra në 80 shtete. Sipas të dhënave zyrtare, PBU siguron ndihmë ushqimore për mesatarisht 91.4 milionë njerëz në 83 shtete çdo vit. Që nga viti 2019, shtrirja e tij u rrit në 97 milionë njerëz në 88 shtete, më të mëdhenjtë që nga viti 2012, dhe dy të tretat e aktiviteteve të saj kryhen në zonat e konfliktit.

Përveç ndihmës urgjente ushqimore, PBU përqendrohet në lehtësimin dhe rehabilitimin, ndihmën për zhvillim dhe operacionet speciale, siç janë bërja e sistemeve ushqimore më elastike ndaj ndryshimeve klimatike dhe paqëndrueshmërisë politike. Është një anëtar ekzekutiv i Grupit të Kombeve të Bashkuara për Zhvillim, i cili kolektivisht synon të përmbushë 17 Qëllimet e Zhvillimit të Qëndrueshëm (SDG) dhe ka dhënë përparësi arritjen e SDG 2 për "zero uri" deri në 2030.

Programit Botëror të Ushqimit iu dha Çmimi Nobel për Paqen në vitin 2020 për përpjekjet e tij për të siguruar ndihmë ushqimore në zona të konflikteve.

Lexo më tej...