Wikipedia:Faqja kryesore/Fotografia e ditës/2014/07/21

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Shën Prokopi Pajtori i qytetit të Tiranës


Shën Prokopi Prokopi i Scythopolis i njohur si Pajtori i Qytetit nderohet si një martir i hershëm dhe shenjtor më 8 Korrik në Kishën tek kodrat e Liqenit Artificial të Tiranës dhe Bashkësia Ortodokse si edhe në mbarë Kishat e Lindjes. Eusebi i Cezareas shkruan se martirizimi i tij ka ndodhur gjatë persekutimit të Dioklecianit, dhe thekson se "ai ka lindur në Jeruzalem, por kishte shkuar për të jetuar në Scythopolis, ku ai mbajti tre zyra kishtare. Ai ishte lexues dhe përkthyes në gjuhën siriane, dhe shëronte të pushtuarit nga shpirtërat e këqij ".