Wikipedia:Projekti Kthjellim

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Ky projekt shërben për mirëmbajtjen e "Kthjellim"-eve , fletave bazë të cilat marrin një degëzim aq të lartë sa që është e nevojshe paraqitja e ati degëzimi, është fjala për fletat e titulluara XXX (kthellim), dhe fletave që në vete kanë lista e që shërbejn për kthjellime tjera të emërtuara thjesht XXX.


Propozim i Hipi Zhdripit:

 • Pasi që këto fleta shërbejnë drejtë përdrejt për lexuesin i takojnë edhe hapësirës së artikujve, përveç rolit ndihmës në gjetjen e artikullit kanë karakter tjetër.
 • Ky projekt duhet të merret më tepër për anën ndihmëse të këtyre fletave.
 • Duhet të ketë jë stamp të standartizuar, (e kemi standartizu, shih Stampa:Kthjellim)
 • Të ketë një artikull sqarues, i cili lidhet për çdo "Kthjellim". (Fleta ekzistuese Wikipedia:Kthjellime duhet të formulohet si artikull dhe të gjendet në hapsirën e artikujve)
 • Të ketë kategorinë e standartizuar (sl paku të përgjithshmen e kemi Category:Kthjellime; Kjo fletë duhet të integrohet në projekt)
 • Të ketë projektin mirëmbajtës të standartizuar (shpesojë që do ta standartizojmë, hapat e parë janë këtu: Wikipedia:Projekti Kthjellim)
 • Materiali në bazë është mirë të orientohemi, natyrisht është libri shqip. Për këtë kam arrë at ëqë kamë pas Fjalor i Gjuhës së Sotme Shqipe dhe kamë wiki-fikuar shkurtimet e tyre dhe përmbajtjen e shpjegimeve të fjalorit të cilat janë një ndihmë për të krijuar skeletin e organizimt të këtij projekti. Për këtë shiko artikujt: Ndërtimi i fjalorit dhe Tabela e shkurtimeve te fjalorët e shqipes.

Standartizimi i stampës[Redakto nëpërmjet kodit]

 • Stampa idhëse me fletën kthjelluese : Stampa:Ky artikull, duhet gjetur një fjali e përbashkët për të gjithë artikujt ose së paku për shumicën. Tani për tani është i lirë formulimi i fjalës.
Disambig.svg {{{1}}}

Kjo faqe bën kthjellimin e titujve që kanë për bazë Projekti Kthjellim.
Nëse një lidhje e brendshme ju solli këtu, ju lutemi, ndryshojeni lidhjen në fjalë që të ridrejtojë direkt te faqja e duhur.


Krijimi i artikullit[Redakto nëpërmjet kodit]

 • Shkrimi i titullit të fletave kthjelluese ëshë në dy forma XXX(kthjellim) dhe XXX (kthjellim), kjo e fundit me një fushë boshe, kjo duhet të standartizohet.
Kthjellimi sipas fjalorit është: Veprim sipas kuptimit të foljeve KTHJELLOJ, KTHJELLOHEM. Kthjellimi i ujit. Kthjellimi i çështjes.
Folja Kthjelloj
 • (nën 3. fig.) E bëj atë që të gjykojë mirë e drejt ose që të jap mendime të qarta
 • (nën 4. fig.) E bëj të qartë e të kuptueshme për të tjerët sqarojë (një çështje etj,)

Standartizimi i fletave kthjelluese[Redakto nëpërmjet kodit]

Skeleti të cilit do të ishte mirë të i përmbahemi, duhej të ndërtohej në bazë të shpjegimeve nga fjalorit : Ndërtimi i fjalorit dhe Tabela e shkurtimeve te fjalorët e shqipes.

Degëzimi i kategorive[Redakto nëpërmjet kodit]

Degëzimi i kategoris kthjellim do të duhej të ishte i ngjashëm me degëzimin e fjalorit (shkurtesat e fjalorit)???

Trajta përfaqsuese e fjalës në artikull[Redakto nëpërmjet kodit]

Trajta përfaqsuese e artikullit (adoptim Wikipedia:Artikulli përfaqësues)d.m.th artikulli që bartë emrin XXX, nuk ka nevojë të jetë fletë kthjelluese, edhe pse në raste të shpeshta është ashtu por ka edhe shumë përjashtime. Kjo është encilopedi, nuk është fjalorë. Për këtë orientimi në fjalorë aktual Shqip-shqip do të ishte i mirë. Ky orijentim duhet që të diskutohet, d.m.th për bazë të merret trajta e parë e prezentuar në fjalorë apo trajta përfaqsuese më e përdorur në internet. Për standartizim trajta përfaqsuese e parë nga fjalori është më e mirë, për interese teknike-afirmuese është ajo e përdorimit. Por si do që të jetë përpilusit e fjalorëve me siguri që i kanë marrë parasyshë këto dukuri dhe e vendosin trajten përfaqsuese më të përdorshme në gjuhën shiqipe të përdishme dhe jo vetëm të asaj të internetit.