Wikipedia:Projekti i shteteve/KUFHARTA

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Kjo faqe është pjesë e Wikipedia:Projekti i shteteve


Shtampat me parashtesen KUF-izimi i SHT-etit (KUFSHT) apo KUFShteti shërbejnë për paraqitjen e hartës politike të shteteve që kufizojnë shtetin përkatës si dhe të qyteteve që janë të paraqitura në hartë si pika. Këo harta përdorin Wikipedia:Teknika Plaso dhe shëno.

Qëllimi[Redakto nëpërmjet kodit]

është paramenduar që të krijohet një hartë në gjuhën shqipe për Wikipedian. Pasi që shqiptimi i emrave për gjitha vendet e botës (shtete, njësi administrative, qytete etj.) është i pamundëshem të bëhet nga një njeri (edhe në anglisht nuk ka një gjë të tillë) i lë mundësin që së paku për qytete kryesore të shteteve të bëhet shqiptimi i emrave.

Veglat[Redakto nëpërmjet kodit]

Stampa
 • Një hartë memece (nga CIA Faboock) në të cilën janë të paraqitura vetëm: kufinjët e shtetit, ujrat më të rëdësishem, kryeqyteti dhe qytete më të rëndësishme sipas CIA.
 • Një tabelë në të cilen është futur harta memece dhe një rradhë në të cilen ndodhet lidhja për redaktimin e stampes.

Përdorimi[Redakto nëpërmjet kodit]

Për futjen e emit të ndonjë qyteti ju nevojitet që të gjeni kordinantat e pikës së paraqitur në hartë këtë e bëni duke përdorur kordinanta nga programet redaktues të fotografive dhe i përshtatëni në stampen përkatëse. Varsisht nga pamja dhe gjatësia e tekstit edhe duhet përshtatur. Kopjoni një rreshtë që e gjeni aty të shënuar, futeni rreshtin e kopjuar dhe ndryshoni kordinantat si dhe tekstin për qytetin përatës.


 • Kordinanta e pikave caktohen thjeshtë, zerot e sistemit xOy caktohen me urdhëresat "left": (0+x1)cm ose 0+x1px), "right": (X-x1) cmpër X, dhe me "top" (Y-y1)cm, ku me x1 dhe y1 janë paraqitur variablat që ju i shënoni p.sh:
<div style="position: absolute; left: 1cm; top: 1cm">'''|'''</div>
<div style="position: absolute; left: 2.5cm; top: 1px">'''|'''</div>
<div style="position: absolute; left: 10px; top: 10px">'''|'''</div>
 • njësia e madhësisë mund të jetë edhe në centimetra

Përmisimi[Redakto nëpërmjet kodit]

Fjalët që përsërien në rradhët e shkruara janë thjeshtu me stampen Stampa:KUF. Për të pasur një pasqyrë më të kjarrtë edhe futja e të dhënave për variablat bëhet duke futur së pari t´dhënat në trajtë të numrave pastaj të fjalëve. Përshkakë të pasqyres më të pastër numrat shkruhen me tri shifra edhe nëse numri nuk është treshifrorë: p.sh 10 korrekt 010

Kopjohet {{KUF|?|?|?|?|?}} shënohen t´dhënat që i dimë saktësisht pastaj provohet pozicionimi.

 • ? Fusha e parë është parallogaritë për caktimin e madhësisë së shkronjave. Nën madhësin 80 nuk ka kuptim, për shtete ideale është 120, kryeqytete 110, për qytete nën 100
 • ? Fusha e dytë është parallogaritë për caktimin e pikës horizontale të shkrimit të fjalës. Matja e largësisë fillon nga ana e majtë.
 • ? Fusha e tretë është parallogaritë për caktimin e pikës vertikale të shkrimit të fjalës. Matja e thellësisë fillon nga lartë.
 • ? Fusha e katërt është parallogaritë për caktimin e pikës bojës së shkronjave të fjalës. Për shtete është mirë të përdoret grau, qytete black dhe për ujëra ende nuk kam zgjidhje të kënaqshme (është blue)
 • ? Fusha e pestë është parallogaritë për caktimin e germave të fjalës. Fjalët me germa të majmeparaqiten duke i futur nën Fjala , ndërsa të pjerta Fjala . Fjalët e gjata mund të ndahen me <br />, ndërsa paraqiten të orientuar në qendren e pjesës më të gjatë.

Punë shumë, pasi që madhësia e hartave ndryshonë. Për shkakë të formave të ndyshme të kufinjëve të shteteve është vështirë të njehsohet madhësia e katrorit. Do të ishte mirë të merret gjërsia 300px e figurës si bazë edhe pse aty këtu nuk përshtatet figura për shikuesin.

Në kërkim[Redakto nëpërmjet kodit]

 • Plasimi i hartave me qendren gjeografike të shtetit e cila do të pasqyrohej në qendren e katrorit.
 • Një konvertor automatik i vlerave që punon në bazë të t´dhënave mbi X dhe Y e qendres. Nuk ma merr mendja se është vështirë të krijohet. Për pikëzime të qyteteve është ideal për mbishkrime do të ishte si pikë nisje e pëasimit të mbishkrimit.
 1. Një hart memece e shtetit me kordinantat e qendres
 2. Konvertori dhe t´dhënat kordinative të nxjerrura nga wiki projektet e gjeografis

Shembull nga gjuhet tjera[Redakto nëpërmjet kodit]

Në këtë drejtim është e mundëshme të i integrojmë këtë sistem në stampen qytete. Në pyetje është që të përdoren hartat nga projektet tjera pasi që caktimi i saktë me të vërtet është vështirë dhe kërkon shumë punë.--Hipi Zhdripi 27 Prill 2008 07:01 (UTC)

Është mirë të lihen ashtu siq janë, dhe përdorimi i sistemit të integruar të merret përsipër nga dikush para se t bëhet arrna-arrna.--Hipi Zhdripi 27 Prill 2008 07:02 (UTC)

Materiali[Redakto nëpërmjet kodit]