Yanka Kupala

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Yanka Kupala

Ivan Loutsévitch (Іван Дамінікавіч Луцэвіч, 1882-1942) kishte pseudonimin Yanka Koupala dhe konsiderohet themeluesi i gjuhës letrare bjellorusisht.

Nëse shkrimet e tij të hershme janë në polonisht, ai botoi që nga 15 korrik 1904 poema e parë në bjellorusisht "доля Мая" (ana ime).

Ai jeton në Vilnius në vitet 1908 dhe 1909, ku dy herë shkrimet e tij ishin konfiskuar si anti-qeveritare.

1909-1913 rron në Shën Petersburg, para se të kthehej në Vilnius.

Ai bëri punës së tij më të mëdha në mes të 1913 dhe 1922. Nëse ai largohet spastrimeve që laminojnë vendet letrare dhe intelektuale e Bjellorusisë në vitet tridhjetë, ai ra nga një ndërtesë në qendër të Moskës në vitin 1942 dhe, deri më sot, duke e ditur as ai kreu vetëvrasje apo është eliminuar nuk është përcaktuar qartë. Shtëpia e tij ishte djegur nga nazistët gjatë luftës. Ne gjejmë një park edhe një statujë e gjatë shtatë këmbë që përfaqëson ai këtu në kryeqytet, Minsk.

Ai është varrosur në varrezën ushtarak në Minsk.