Zënia e Diellit (Eklipsi)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Zënja e plotë e Diellit

Eklipset e Diellit ndodhin në fazën e Hënës së re, këto lloj eklipsesh ndodhin kur Hëna mbulon pjesërisht apo plotësisht Diellin, ato nuk ndodhin çdo muaj, por eklipsi mund të paraqitet vetëm kur Hëna e re gjendet afër ekliptikës që do të thotë afër nyjave të rrugës së Hënës. Gjatë një viti rregullisht kemi nga 2 zënie të Diellit, mund të kemi 3 dhe 4, por, në qoftë se eklipsi i parë ndodh në fillim të janarit, atëherë mund të kemi 5 zënie dielli. Nga pikat e ndryshme të sipërfaqes së Tokës eklipsi i Diellit shihet ndryshe dhe nuk fillon në të njëjtën kohë.

Rreth vitit 2500 p.e.sonë Babilonasit për të parën herë kishin gjetur ciklin menstrual(babi. sharu) të diellit dhe të hënës. Ndërsa në Siri rreth vitit 1223 p.e.sonë përshkruhet gjerësisht zënia e diellit (5 mars). Po një përshkrim të tillë të plotë na lënë edhe babilonasit, por disa qindra vite më vonë, më 763 p.e.sonë (15 qershor). Përshkrimi i saktë i zënies së diellit nga grekët e lashtë vine pak më vonë, dyqind vite më vonë, kur më 585 p.e.sonë Talesi i Miletit bëri parallogaritjen për datën 25 maj.

Zënia e Diellit 20 mars 2015[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ne kete date,ka qene eklipsi i fundit qe eshte pare ne Shqiperi,ndonese nuk ka qene nje eklips i plote. Ai ndodhi per nje kohe te shkurter.

Por pritet qe shume shpejt pra ther muajve te 6 dhe 8 te 2021 te ndodh perseri fenomeni i rradh por kete her duke zgjatur me shume.