Jump to content

Zhan de la Fonten

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Zhan de la Fonten (Francës : Jean de la Fontaine) lindi më 8 korrik të vitit 1621, vdiq më 13 prill të vitit 1695.

Ai ishte poeti kombëtar i Francës, njëri ndër krijuesit më prodhimtarë në botë që shkroi pothuaj në të gjitha gjinitë, por shkëlqeu veçanërisht me fabulat e mrekullueshme, të cilat e vunë në radhët e fabulistëve më të mëdhenj të botës.

Sipas Flaubert, ai ishte i vetmi poet francez për të kuptuar dhe të zotëruar cilësi të gjuhës franceze para Hugo. Një grup i pullave postare festuar La Fontaine dhe fabulën është lëshuar nga Franca në vitin 1995.

La Fontaine ka lindur në Francë. Babai i tij ishte Charles de La Fontaine, - një lloj i zëvendës të endacak - i Dukatit të Château të Thierry, nëna e tij ishte Françoise Pidoux. Të dyja palët e familjes së tij ishin të klasës më të lartë e mesme provinciale, edhe pse ata nuk ishin fisnike, babai i tij ishte mjaft i pasur.

Në vitin 1682 ai ishte, në më shumë se gjashtëdhjetë vjeç, i njohur si një nga njerëzit e parë të letrave të Francës. Madame de Sévigné, një nga kritikët soundest letrare të kohës, dhe në asnjë mënyrë nuk e dhëna për të lëvduar risi thjeshtë, kishte folur për mbledhjen e tij të dytë të Fabula të botuara në dimrin e 1678 si hyjnore, dhe kjo është shumë e sigurtë se kjo ishte Opinioni i përgjithshëm. Kjo nuk ishte e paarsyeshme, prandaj, se ai duhet të paraqesë veten të Académie Française, dhe, edhe pse subjektet e Contes tij ishin llogaritur zor to marr me të mirë atë kuvend i hijshëm, ndërsa lidhja e tij për Fouquet dhe për më shumë se një përfaqësues i partisë Frondeur vjetër e bëri atë të dyshuarin për Colbert dhe mbretit, shumica e anëtarëve ishin miqtë e tij personale.

Ai u propozua të parë në vitin 1682, por u refuzua për Marquis de Dangeau. Colbert tjetër vit vdiq dhe La Fontaine u propozua përsëri. Boileau ishte gjithashtu një kandidat, por votimi i parë i dha fabulist gjashtëmbëdhjetë votat kundër shtatë vetëm për kritik. Mbreti, të cilit miratimi ishte e nevojshme, jo vetëm për zgjedhje, por për një votim të dytë në rastin e dështimit të një shumice absolute, ishte i sëmurë i kënaqur, dhe zgjedhjet u la në pritje. Një tjetër vend bosh ka ndodhur, megjithatë, disa muaj më vonë, dhe në këtë Boileau u zgjodh. Mbreti nxitoi të miratojë zgjedhjen e pakursyer, duke shtuar, Vous pouvez incessamment recevoir La Fontaine, il a d'promis arsyeja e të qenit i urtë.

Një skenë nga Puni histori La Fontaine-s Le mburranik nga Nicolas Lancret, e Musee du Louvre Pranimi i tij ishte në mënyrë të tërthortë shkaku i vetëm grindje serioze letrare të jetës së tij. Një mosmarrëveshje u zhvillua midis Akademisë dhe një nga anëtarët e saj, Antoine Furetière, në temën e fjalorit francez të kësaj të fundit, i cili u vendos të jetë një shkelje e privilegjeve të korporatave të Akademisë. Furetire, një njeri i pa aftësisë së vogël, me hidhërim sulmuar ato që ai konsiderohet të jetë armiqtë e tij, dhe në mesin e tyre La Fontaine, të cilit i pafat Contes bëri çuditërisht të pambrojtur, mbledhjen e tij të dytë nga këto tregime që kanë qenë subjekt i një dënimi të policisë. Vdekja e autorit të Bourgeois romake, megjithatë, i dha fund në këtë grindje.

Menjëherë pas kësaj La Fontaine ka pasur një pjesë në një çështje akoma më e famshme, e festoi zenkat e lashtë-dhe-moderne në të cilën Boileau dhe Charles Perrault ishin shefat, dhe në të cilin La Fontaine (edhe pse ai kishte qenë i veçuar posaçërisht nga Perrault për krahasim të favorshme me Ezopi dhe Phaedrus) mori anën e lashtë. Rreth kohës njëjtin 1685-1687) ai u njoh e fundit i ushtrive të tij dhe shumë mbrojtës, zot dhe Madame d'Hervart, dhe ra në dashuri me një Ulrich caktuar padrone, një zonjë e disa pozicion, por me karakter të dyshimtë. Kjo njohje u shoqërua me një familjaritet të madh me Vendôme, të Chaulieu dhe pjesës tjetër të shthurur taraf të Tempullit, por, edhe pse Madame de la Sablière kishte dhënë gjatë veten deri pothuajse tërësisht në vepra të mira dhe të ushtrimeve fetare, La Fonten vazhdon një i burgosur të shtëpia e saj deri në vdekjen e saj në 1693.

Ajo që pasoi është thënë në një nga më të njohur nga tregimet shumë influencë në natyrën e tij fëmijëror. Hervart në dëgjimin e vdekjes, kishte përcaktuar në të njëjtën kohë për të gjetur La Fontaine. Ai u takua atë në rrugë në pikëllim të madh, dhe iu lut për të bërë shtëpinë e tij në shtëpinë e tij. J'y allais ishte La përgjigje Fontaines. Ai kishte pësuar tashmë procesin e konvertimit gjatë një sëmundjeje të rëndë vit më parë. Një prift i ri energjik, M. Poucet, kishin sjellë atë, jo të vërtetë për të kuptuar, por të njohë pahijshme e Contes, dhe thuhet se shkatërrimi i një lojë të ri të disa merita u kërkuar dhe paraqitur si një provë e pendim.

Një histori e këndshme është thënë nga Duka të rinj të burgundy, nxënës Fenelon, i cili atëherë ishte vetëm njëmbëdhjetë vjeç, duke dërguar 50 Louis në La Fontaine si një dhuratë e lëvizjes së tij. Por, edhe pse La Fontaine gjetën për herë të, ai ishte thyer nga mosha dhe dobësi, dhe ushtria e tij i ri kishte për infermiere në vend se të argëtojë atë, që ata e bënë me shumë kujdes dhe me mirësi. Ai e bëri punën pak më shumë, duke përfunduar fabulën e tij ndër të tjera, por ai nuk ka mbijetuar Madame de la Sablière shumë më shumë se dy vjet, po vdes më 13 prill 1695, në moshën shtatëdhjetë e tre. Kur Pere Lachaise Varrezat hapen në Paris, mbetjet Lafontaine u zhvendos atje. Gruaja e tij e shpëtoi atë gati pesëmbëdhjetë vjet.

Karakteri kurioz personale e La Fontaine, si ajo e disa burra të tjerë të letrave, ka qenë i mishëruar në një lloj legjende nga tradita letrare. Në një moshë të re mungesa e tij e mendjes dhe indiferencë për biznesin i dha një subjekt në Gédéon Réaux Tallemant des. Bashkëkohësit e tij më vonë ndihmuan të rritet përrallë, dhe shekulli i 18 në fund e pranoi atë, duke përfshirë edhe anekdota e takimit të tij birin e tij, duke u thënë kush ishte ai, dhe remarking, Ah, po, unë mendova se e kishte parë atë diku!, E tij duke këmbëngulur për të luftuar një duel me një admirues supozuar të gruas së tij, dhe pastaj lutnin për të vizituar në shtëpinë e tij ashtu si më parë; e tij shkon në kompani me stockings tij anën e gabuar jashtë, dhe c, me, për një tjetër, ato të tij. ngathtësi dhe heshtja, nëse nuk vrazhdësi pozitiv në kompani.

Ajo duhet të mbahet mend, si një koment mbi përshkrimin e pafavorshme nga Jean de La Bruyère, se La Fonten ishte një mik të veçantë dhe aleat i Benserade, armiku kryesor La Bruyere s letrare. Por pas gjithë zbritjeve shumë do të mbeten, sidomos kur ajo është mbajtur mend se një nga autoritetet kryesore për këto anekdota është Louis Racine, një njeri që zotëronte inteligjencën dhe vlerën morale, dhe që ka marrë ato nga babai i tij, shoku i bashkangjitur La Fontaine-së për më shumë se tridhjetë vjet. Ndoshta regjistrimi më i mirë vlen për të gjitha këto histori është një nga kuartet COLOMBIER Vieux, i cili tregon se si Moliere, ndërsa Racine dhe Boileau u ushtruar lajthis e tyre mbi le Bonhomme ose Le Bon (nga të dyja që Titujt La Fonten ishte i njohur ceremoni), u shpreh për një soditës, Nr Beaux esprits ont faire beau, ILS n'effaceront PAS le Bonhomme.