Jump to content

Zhvatja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Plaçkitje dhe zhvatje. Statuja në Trago Mills, duke u tallur në Inland Revenue.

Zhvatja është praktikë e përfitimit me anë të detyrimit. Në shumicën e juridiksioneve ka të ngjarë të përbëjë një vepër penale; pjesa më e madhe e këtij artikulli trajton raste të tilla. Grabitja është forma më e thjeshtë dhe më e zakonshme e zhvatjes, megjithëse kërcënimet e pabaza për të përfituar një avantazh të padrejtë biznesi është gjithashtu një formë zhvatjeje.

Zhvatja nganjëherë quhet "raketë mbrojtëse" sepse reketuesit shpesh i shprehin kërkesat e tyre si pagesë për "mbrojtje" nga kërcënimet (reale ose hipotetike) nga palë të tjera të paspecifikuara; ndonëse shpesh, dhe pothuajse gjithmonë, një "mbrojtje" e tillë është thjesht abstenim i dëmtimit nga e njëjta palë, dhe kjo nënkuptohet në ofertën "mbrojtje". Zhvatja praktikohet zakonisht nga krimi i organizuar. Në disa juridiksione, në fakt marrja e përfitimit nuk kërkohet për kryerjen e veprës penale dhe marrja e një kërcënimi dhune që i referohet një kërkese për pagesën e parave ose pronës për të ndaluar dhunën në të ardhmen është e mjaftueshme për të kryer veprën. Shkëputja nuk i referohet vetëm zhvatjes ose kërkesës dhe marrjes së diçkaje me anë të forcës, por përveç kësaj, në përkufizimin e tij formal, nënkupton shkaktimin e diçkaje si dhimbje dhe vuajtje ose ta bësh dikë të durojë diçka të pakëndshme.

Termi zhvatje përdoret shpesh në mënyrë metaforike për t'iu referuar kamatës ose rritjes së çmimeve, megjithëse asnjëra nuk konsiderohet ligjërisht zhvatje. Gjithashtu shpesh përdoret lirshëm për t'iu referuar situatave të përditshme ku një person ndihet borxhli kundër vullnetit të tij, ndaj një tjetri, për të marrë një shërbim thelbësor ose për të shmangur pasojat ligjore. As zhvatja dhe as shantazhi nuk kërkojnë një kërcënim për një vepër penale, si dhuna, thjesht një kërcënim i përdorur për të nxjerrë veprime, para ose pasuri nga objekti i zhvatjes. Kërcënime të tilla përfshijnë paraqitjen e kallëzimeve (të vërteta ose jo) të sjelljes kriminale në polici, zbulimin e fakteve të dëmshme (si p.sh. foto të objektit të zhvatjes në një pozicion kompromentues) etj.

Në ligj, zhvatja mund t'i referohet korrupsionit politik, si shitja e zyrës ose tregtia me ndikim, por në fjalorin e përgjithshëm, fjala zakonisht të sjell fillimisht në mendje shantazhe ose raketa mbrojtëse. Lidhja logjike midis kuptimit të korrupsionit të fjalës dhe kuptimeve të tjera është se të kërkosh ryshfet në cilësinë e dikujt zyrtar është në thelb shantazh ose dallavere (d.m.th., "ju duhet akses në këtë burim, qeveria kufizon aksesin në të përmes zyrës sime. , dhe unë do t'ju ngarkoj në mënyrë të padrejtë dhe të paligjshme për një akses të tillë").