Zona Aride

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Zonë Aride është zonë në Tokë, brenda kufijve të të cilave avullimi është më i madh se të reshurat, për këtë shkak në to s'ka rrjedha ujore sipërfaqësore. Zona aride janë shkretëtirat dhe gjysëmshkretëtirat, të cilat zënë hapësirë të madhe nëbrezin tropikal dhe nëntropikal ( Sahara, kalahari, shkretira e Siujdheses së Arabisë, e Australisë) dhe në pjesët qendrore të Evroazsë e të Amerikes Veriore.

Zona aride ( e thata ) karakterizohen për regjim hidrologjik, procese biologjike dhe gjeomorfologjike, përkatësisht nga tokëkrijim dhe relievkrijim i veçantë.