Jump to content

Zyra

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një zyrë tipike moderne, në Izrael.

Zyra është një hapësirë ku punonjësit e një organizate kryejnë punë administrative për të mbështetur dhe realizuar qëllimet e ndryshme të organizatës. Fjala "zyrë" mund të tregojë gjithashtu një pozicion brenda një organizate me detyra specifike që i bashkëngjiten asaj (shih oficer, titullar, zyrtar); ky i fundit është një përdorim më i hershëm, zyra si vend që fillimisht i referohet vendndodhjes së detyrës. Në formën e mbiemrit, termi "zyrë" mund t'i referohet detyrave të lidhura me biznesin. Në ligj, një kompani ose organizatë ka zyra në çdo vend ku ka një prani zyrtare, edhe nëse kjo prani përbëhet nga një silo magazinimi, për shembull, në vend të një institucioni më tradicional me një tavolinë dhe karrige. Një zyrë është gjithashtu një fenomen arkitektonik dhe dizajni, duke përfshirë zyrat e vogla, të tilla si një stol në cep të një biznesi të vogël ose një dhomë në shtëpinë e dikujt (shih zyrën e vogël/zyrën e shtëpisë), kate të tëra ndërtesash dhe ndërtesa masive të dedikuara tërësisht. në një kompani. Në terma moderne, një zyrë është zakonisht vendi ku punonjësit e jakë të bardhë kryejnë funksionet e tyre.

Zyrat ishin, në antikitetin klasik, shpesh pjesë e një kompleksi pallatesh ose një tempulli të madh. Në Mesjetën e Lartë (1000–1300), kancelaria mesjetare shërbeu si një lloj zyre, duke qenë hapësira ku ruheshin dhe kopjoheshin të dhënat dhe ligjet. Me rritjen e organizatave të mëdha dhe komplekse në shekullin e 18-të, u ndërtuan hapësirat e para të zyrave të ndërtuara me qëllim. Ndërsa Revolucioni Industrial u intensifikua në shekujt 18 dhe 19, industritë e bankave, hekurudhave, sigurimeve, shitjes me pakicë, naftës dhe telegrafisë u rritën në mënyrë dramatike, duke kërkuar shumë nëpunës, dhe si rezultat, u caktuan më shumë hapësira për zyra për të strehuar aktivitetet e tyre. Studimi i kohës dhe lëvizjes, i nisur në prodhim nga F. W. Taylor (1856-1915), çoi në "Tvolinën e Efiçencës Moderne" të vitit 1915 me një majë të sheshtë dhe sirtarë poshtë, të dizajnuara për t'u lejuar menaxherëve një pamje të lehtë të punëtorëve. Nga mesi i shekullit të 20-të, u bë e qartë se një zyrë efikase kërkonte maturi në kontrollin e privatësisë dhe gradualisht sistemi i kabinës evoluoi.[1]

Qëllimi kryesor i një ndërtese zyre është të sigurojë një mjedis pune për punëtorët kryesisht administrativë dhe menaxherialë. Hapësirat e punës brenda zyrave zakonisht përdoren për aktivitete konvencionale të zyrës si leximi, shkrimi dhe puna me kompjuter. Punëtorët zakonisht zënë zona të caktuara brenda ndërtesës së zyrës dhe zakonisht pajisen me tavolina, PC dhe pajisje të tjera që mund të kenë nevojë brenda zonave të tyre. Brendësia e zyrës mund ose nuk mund të ketë mure të brendshme, barriera ose kabina që ndajnë punëtorët individualë nga njëri-tjetri. Përveç hapësirave individuale të punës, shumë zyra përmbajnë salla takimesh, sallone dhe hapësira për aktivitete mbështetëse si fotokopjimi dhe regjistrimi. Disa zyra kanë gjithashtu një zonë kuzhine ku punëtorët mund të gatuajnë drekën e tyre. Ka shumë mënyra të ndryshme për të rregulluar hapësirën në një zyrë bazuar në funksionin, stilet menaxheriale dhe kulturën e kompanive specifike. Ndërsa zyrat mund të ndërtohen pothuajse në çdo vend dhe pothuajse në çdo ndërtesë, disa kërkesa moderne për zyra e bëjnë këtë më të vështirë, të tilla si kërkesat për dritë, rrjetëzim dhe siguri.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Long, Kim (2004). User Effective Buildings. Denver: Aardex Corporation. fq. 14–16. ISBN 978-0975552407. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)