Jump to content

Çarmatimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Le t'i rrahim shpatat në pllugje, në kopshtin e Kombeve të Bashkuara (1957).

Çarmatimi[1] është akti i pakësimit, kufizimit ose heqjes së armëve. Çarmatimi në përgjithësi i referohet forcave të armatosura të një vendi ose llojit specifik të armatimit. Çarmatimi shpesh merret si eleminim total i armëve të shkatërrimit në masë, siç janë armët bërthamore. Çarmatimi i përgjithshëm dhe i plotë u përcaktua nga Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara si eliminimi i të gjitha WMD, i shoqëruar me “reduktimin e balancuar të forcave të armatosura dhe armatimeve konvencionale, bazuar në parimin e sigurisë së pazvogëluar të palëve me synimin për të promovuar ose rritur stabilitetin. në një nivel më të ulët ushtarak, duke marrë parasysh nevojën e të gjitha shteteve për të mbrojtur sigurinë e tyre.”[2]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Kuptimi i fjalës Çarmatim ‹ FJALË". fjale.al. Marrë më 2024-04-25.
  2. ^ UN General Assembly, Final Document of the First Special Session on Disarmament Arkivuar nëntor 17, 2015, tek Wayback Machine, para. 22.