Çrregullimi mendor

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një çrregullim mendor, i referuar gjithashtu si një sëmundje mendore[1] ose çrregullim psikiatrik, është një model i sjelljes ose mendor që shkakton shqetësim ose dëmtim të konsiderueshëm të funksionimit personal.[2] Një çrregullim mendor karakterizohet gjithashtu nga një shqetësim klinikisht i rëndësishëm në njohjen, rregullimin emocional ose sjelljen e një individi.[3] Zakonisht shoqërohet me shqetësim ose dëmtim në fusha të rëndësishme të funksionimit. Ka shumë lloje të ndryshme të çrregullimeve mendore. Çrregullimet mendore mund të quhen gjithashtu si gjendje të shëndetit mendor. Karakteristika të tilla mund të jenë të vazhdueshme, të përsëritura dhe të përsëritura, ose të ndodhin si episode të vetme. Janë përshkruar shumë çrregullime, me shenja dhe simptoma që ndryshojnë shumë midis çrregullimeve specifike.[4][5] Çrregullime të tilla mund të diagnostikohen nga një profesionist i shëndetit mendor, zakonisht një psikolog klinik ose psikiatër.

Shkaqet e çrregullimeve mendore shpesh janë të paqarta. Teoritë mund të përfshijnë gjetje nga një sërë fushash. Çrregullimet mendore zakonisht përcaktohen nga një kombinim i mënyrës se si një person sillet, ndihet, percepton ose mendon.[6] Kjo mund të lidhet me rajone ose funksione të veçanta të trurit, shpesh në një kontekst social. Një çrregullim mendor është një aspekt i shëndetit mendor. Besimet kulturore dhe fetare, si dhe normat shoqërore, duhet të merren parasysh gjatë vendosjes së një diagnoze.[7]

Shërbimet janë të bazuara në spitalet psikiatrike ose në komunitet dhe vlerësimet kryhen nga profesionistë të shëndetit mendor si psikiatrë, psikologë, infermierë psikiatrikë dhe punonjës socialë klinikë, duke përdorur metoda të ndryshme si testet psikometrike, por shpesh duke u mbështetur në vëzhgim dhe pyetje. Trajtimet ofrohen nga profesionistë të ndryshëm të shëndetit mendor. Psikoterapia dhe mjekimi psikiatrik janë dy opsionet kryesore të trajtimit. Trajtime të tjera përfshijnë ndryshime në stilin e jetës, ndërhyrje sociale, mbështetje nga bashkëmoshatarët dhe vetë-ndihmë. Në një pakicë rastesh, mund të ketë ndalim ose trajtim të pavullnetshëm. Programet parandaluese janë treguar se reduktojnë depresionin.[8][9]

Në vitin 2019, çrregullimet mendore të zakonshme në mbarë globin përfshijnë depresionin, i cili prek rreth 264 milion njerëz; çrregullimi bipolar, i cili prek rreth 45 milion; demenca, e cila prek rreth 50 milion; dhe skizofreninë dhe psikozat e tjera, të cilat prekin rreth 20 milion[10] njerëz. Çrregullimet neuro-zhvillimore përfshijnë, d.m.th. çrregullimi i hiperaktivitetit të deficitit të vëmendjes (ADHD), çrregullimi i spektrit të autizmit (ASD) dhe paaftësia intelektuale, fillimi i të cilave ndodh herët në periudhën e zhvillimit.[11][12] Stigma dhe diskriminimi mund t'i shtojnë vuajtjet dhe paaftësinë e lidhur me çrregullimet mendore, duke çuar në lëvizje të ndryshme sociale që përpiqen të rrisin të kuptuarit dhe të sfidojnë përjashtimin social.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Mental Disorders". Medline Plus. U.S. National Library of Medicine. 15 shtator 2014. Arkivuar nga origjinali më 15 prill 2021. Marrë më 10 qershor 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Bolton D (2008). What is Mental Disorder?: An Essay in Philosophy, Science, and Values. OUP Oxford. fq. 6. ISBN 978-0-19-856592-5. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Hofmann, Stefan G. (2014-07-01). "Toward a Cognitive-Behavioral Classification System for Mental Disorders". Behavior Therapy (në anglisht). 45 (4): 576–587. doi:10.1016/j.beth.2014.03.001. ISSN 0005-7894. PMC 4234113. PMID 24912469.
 4. ^ "Mental disorders". World Health Organization. 22 qershor 2022. Arkivuar nga origjinali më 22 qershor 2022. {{cite web}}: Mospërputhje stampash kohore te |archive-date= / |archive-url=; sugjerohet 21 qershor 2022 (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ "Mental disorders". World Health Organization. 2016. Arkivuar nga origjinali më 29 mars 2016. Marrë më 9 prill 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ "Mental disorders". World Health Organization. 22 qershor 2022. Arkivuar nga origjinali më 22 qershor 2022. {{cite web}}: Mospërputhje stampash kohore te |archive-date= / |archive-url=; sugjerohet 21 qershor 2022 (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ American Psychiatric Association (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (bot. 5th). Arlington, VA: American Psychiatric Association. fq. 101–05. doi:10.1176/appi.books.9780890425596. ISBN 9780890425541. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ "Mental disorders". World Health Organization. 22 qershor 2022. Arkivuar nga origjinali më 22 qershor 2022. {{cite web}}: Mospërputhje stampash kohore te |archive-date= / |archive-url=; sugjerohet 21 qershor 2022 (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Jacka FN (mars 2017). "Nutritional Psychiatry: Where to Next?". EBioMedicine (Review). 17 (17): 24–29. doi:10.1016/j.ebiom.2017.02.020. PMC 5360575. PMID 28242200. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ "Mental disorders". World Health Organization. 22 qershor 2022. Arkivuar nga origjinali më 22 qershor 2022. {{cite web}}: Mospërputhje stampash kohore te |archive-date= / |archive-url=; sugjerohet 21 qershor 2022 (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ American Psychiatric Association (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (bot. 5th). Arlington, VA: American Psychiatric Association. fq. 31. doi:10.1176/appi.books.9780890425596. ISBN 9780890425541. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ "Mental disorders". World Health Organization. 22 qershor 2022. Arkivuar nga origjinali më 22 qershor 2022. {{cite web}}: Mospërputhje stampash kohore te |archive-date= / |archive-url=; sugjerohet 21 qershor 2022 (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)