Abaza Siyavuş Pasha

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Abaza Siyavuş Pasha
Veziri i Madh i Perandorisë Osmane
Në detyrë
18 shtator 1687 – 23 shkurt 1688
MonarkuSulejmani II
Paraprirë ngaSarı Süleyman Pasha
Pasuar ngaAyaşlı Ismail Pasha
Të dhëna vetjake
Vdiq më23 shkurt 1688
Kostandinopoja, Perandoria Osmane
NënshtetësiaOsman

Abaza Siyavuş Pasha (vdiq më 23 shkurt 1688) ishte një vezir i madh afatshkurt i Perandorisë Osmane, i cili mbajti postin gjatë një prej periudhave më kaotike të perandorisë.

Vitet e hershme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ai ishte me origjinë abhaze. Ai ishte një shërbëtor i Mehmed pashë Qyprilliut, një vezir i madh i aftë që vdiq në vitin 1661. Duke u martuar me vajzën e tij, ai u bë i afërm i familjes së fuqishme Qyprilliu. Së bashku me kunetërit e tij (Fazil Ahmed pashë Qyprilliu dhe Fazil Mustafa Pashë Qyprilliu), ai mori pjesë në një sërë fushatash ushtarake. Në vitin 1684, Buda (një pjesë e Budapestit, kryeqyteti i Hungarisë moderne, atëherë pjesë e Perandorisë Osmane) ishte rrethuar nga austriakët nën komandën e Maksimilianit. Siyavuş Pasha sulmoi austriakët dhe i detyroi ata të hiqnin rrethimin. Kjo ishte një nga fitoret e pakta turke në Luftën e Madhe Turke.[1]

Si vezir i madh[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sulltani osman Mehmed IV ("Gjuetari") ishte i pavëmendshëm ndaj çështjeve shtetërore, veçanërisht në luftë. Ushtarët si dhe nënshtetasit e tjerë të perandorisë e akuzuan atë si dhe vezirin e madh Sarı Süleyman Pasha për dështimet në luftë. Në vitin 1687, ushtria u kthye nga fronti dhe organizoi një grusht shteti në të cilin sulltani dhe veziri i madh u detyruan të abdikonin dhe të jepnin dorëheqjen, përkatësisht. Siyavuş u bë veziri i ri i madh më 18 shtator dhe Sulejmani II u bë sulltani i ri më 8 nëntor. Sidoqoftë, Siyavuş nuk ishte i suksesshëm si vezir i madh. Ai nuk arriti të kontrollonte trupat që kishin fushuar në periferi të Kostandinopojës. Ushtarët kërkuan pagesën e shpërblimit të pagës (pagesat tradicionale të sulltanëve të rinj, turqisht: Cülus bahşişi). Por thesari nuk ishte në gjendje të bënte pagesën dhe ushtarët shkaktuan trazira në qytet. Megjithëse Siyavuş ishte kandidati i tyre për këtë post, ata shpejt filluan të kundërshtojnë Siyavuş dhe kunatin e tij Köprülü Mustafa Pasha. Jeniçerët bastisën shtëpinë e tij dhe e vranë më 23 shkurt 1688.[2]

Shih gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Ayhan Buz: Osmanlı Sadrazamları, Neden Kitap, İstanbul,009, ISBN 978-975-254-278-5, pp 129–130
  2. ^ Prof. Yaşar Yüce-Prof. Ali Sevim: Türkiye tarihi Cilt III, AKDTYKTTK Yayınları, İstanbul, 1991 p 199-201