Achillea

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Yarrow
Yarrow (Achillea millefolium)
Klasifikimi shkencor
Mbretëria: Plantae
Ndarja: Magnoliophyta
Klasa: Magnoliopsida
Rendi: Asterales
Familja: Asteraceae
Nënfamilja: Asteroideae
Fisi: Anthemideae
Gjinia: Achillea
L.
Lloji i specieve
Achillea tenuifolia Lam.
Species

Shih këtu

Sinonimet

Millefolium Mill.
Source: ING[1]

Achillea grup i mëse 85 lulave, të familjes Asteraceae, për ne është e njohur si bari mijëfletësh. Rritet në Evropë dhe disa pjesë të Azisë. një numër shumë i vogël mund të gjindet edhe në Ameriken Veriore.

Lulen e bimës e hasim në ngjyra të ndryshme si të bardhë, të verdhë, të portokalltë, vjollcë apo të kuqe. Po ashtu kjo mund të kultivohet në kopshtë.

Emrin e ka marrur nga mitologjia greke, nga personazhi Akili (Achilles).

Lista e antarëve[redakto | redakto tekstin burimor]

  • Achillea abrotanoides
  • Achillea ageratifolia : Balkan
  • Achillea ageratum
  • Achillea albicaulis
  • Achillea aleppica
  • Achillea ambrosiaca
  • Achillea armenorum
  • Achillea asplenifolia
  • Achillea atrata
  • Achillea aucheri
  • Achillea barbeyana
  • Achillea barrelieri
A. ochroleuca
  • Achillea biebersteinii
  • Achillea brachyphylla
  • Achillea bulgarica
  • Achillea cartilaginea
  • Achillea chrysocoma
  • Achillea clavennae
  • Achillea clusiana
  • Achillea clypeolata
  • Achillea coarctata
  • Achillea collina
  • Achillea cretica
  • Achillea crithmifolia
  • Achillea cucullata
  • Achillea decolorans
A. asplenifolia
  • Achillea depressa
  • Achillea distans : Alpe
  • Achillea erba-rotta
  • Achillea falcata
  • Achillea filipendulina
  • Achillea fraasii
  • Achillea fragantissima
  • Achillea lewisii
  • Achillea goniocephala
  • Achillea grandiflora
  • Achillea griseovirens
  • Achillea gypsicola
  • Achillea holosericea
A. clavenae
  • Achillea horanszkyi
  • Achillea huteri
  • Achillea kelleri
  • Achillea kotschyi
  • Achillea lanulosa
  • Achillea ligustica
  • Achillea lingulata
  • Achillea macrophylla
  • Achillea membranacea
  • Achillea micrantha
...
A. Violetë
...
A. e bardhë
A. millefolium
Bari mijëfletësh
  • Achillea millefolium : Bari mijëfletësh - bar i pezmit, mijëgjethësja, bar noxël (Kruje), ermenë (Libohovë), bishtamith (Orosh)
    • Achillea millefolium alpicola
    • Achillea millefolium arenicola
    • Achillea millefolium borealis
    • Achillea millefolium californica
    • Achillea millefolium gigantea
    • Achillea millefolium litoralis
    • Achillea millefolium megacephala
    • Achillea millefolium millefolium
    • Achillea millefolium nigrescens
    • Achillea millefolium occidentalis
    • Achillea millefolium pacifica
    • Achillea millefolium puberula
  • Achillea mongolica = sinonim për Achillea sibirica
  • Achillea monocephala
  • Achillea moschata
  • Achillea nana : Alpe
  • Achillea nobilis
  • Achillea ochroleuca
  • Achillea odorata
  • Achillea oxyloba
  • Achillea oxyodonta
  • Achillea pannonica
  • Achillea phrygia
  • Achillea ptarmica
  • Achillea pyrenaica
  • Achillea roseo-alba
  • Achillea rupestris
  • Achillea santolina
  • Achillea schischkinii
  • Achillea sedelmeyeriana
  • Achillea setacea
  • Achillea sibirica
  • Achillea sintenisii
  • Achillea sipikorensis
  • Achillea sudetica = sinonim për Achillea millefolium alpestris
A. macrophylla
  • Achillea sulpherea
  • Achillea talagonica
  • Achillea taygetea
  • Achillea tenuifolia = sinonim për Achillea millefolium millefolium
  • Achillea tomentosa
  • Achillea tzsonii
  • Achillea umbellata
  • Achillea vermicularis
  • Achillea vermiculata
  • Achillea virescens
A. sibirica
  • Achillea wilhelmsii
  • Achillea wilsoniana

Referencat[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ "Achillea" (HTML). Index Nominum Genericorum. International Association for Plant Taxonomy. 2006-02-20. Marrë më 2008-05-21. 

Shiko dhe këtë[redakto | redakto tekstin burimor]

Achillea në projektin Commons të Wikipedias

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]

 Commons: Asteraceae – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale