Achourya

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Achourya ( sanskritisht : अचौर्यः, IAST : Acauryaḥ ) ose Asteya ( Sanskritisht : अस्तेय; IAST : Asteya ) është termi sanskrit për "mos vjedhje". Është një virtythinduizëm . Praktika e astejës kërkon që dikush të mos vjedhë, as të ketë qëllimin për të vjedhur pronën e tjetrit përmes veprimeve, fjalëve dhe mendimeve. [1] [2]

Asteja është një nga pesë betimet e mëdha të Hinduizmit dhe Xhainizmit.[3] Është gjithashtu një nga dhjetë format e temperancës (vetë-kufizimit të virtytyshëm) në filozofinë indiane.[4]

Xhainizëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

xhainizëm, është një nga pesë betimet që duhet të respektojnë të gjithë śrāvakat dhe śrāvikāt (shtëpiakët) si dhe manastiret . [5] Pesë shkeljet e këtij zotimi, siç përmendet në tekstin xhain Tattvārthsūtra, janë: "Nxitja e tjetrit për të vjedhur, marrja e mallrave të vjedhura, blerja e pakët në gjendje të çrregullt, përdorimi i peshave dhe masave të rreme dhe mashtrimi i të tjerëve me mallra artificiale ose imituese". [6]

Hinduizëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

अहिंसासत्यास्तेय ब्रह्मचर्यापरिग्रहाः यमाः

Mosdhnumi, Vërtetësia, Mosvjedhja, Besnikëria (virgjëria), dhe Moszotërimi janë pesë Yamat.

— Patañjali, Yoga Sutra 2.30[7]
  1. ^ Corner, Patricia (2009). "Workplace spirituality and business ethics: Insights from an Eastern spiritual tradition". Journal of Business Ethics. 85: 377–389. doi:10.1007/s10551-008-9776-2. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Tiwari, Kedar Nath (1998). Classical Indian Ethical Thought. Motilal Banarsidass Publishe. fq. 87. ISBN 978-81-208-1607-7. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ The Yoga-System of Patañjali. Përkthyer nga Wood, James. Harvard University Press. fq. 178–182. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "Śāṇdilya-Upanishad of Atharvaṇaveḍa". Thirty Minor Upanishads. Përkthyer nga Aiyar, K. Narayanasvami. Madras: Kessinger Publishing. 1914. fq. 173–176. ISBN 978-1164026419. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Glasenapp, Helmuth Von (1999), Jainism: An Indian Religion of Salvation, Delhi: Motilal Banarsidass, ISBN 81-208-1376-6 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ S.A. Jain 1992.
  7. ^ Yoga Sutra, Sadhana Pada, Verse 30