Ad hoc

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Ad hoc [at hok] (lat. "për këtë, rreth kësaj") është një fjali nga latinishtja që ka kuptimin "për këtë çast" ose "e përshtatshme për një ndodhi/ngjarje". Në kuptimin tjetër, ad hoc përshkruan veprimet e improvizuara dhe gjëra, të cilat janë të formuluara posaçërisht për një qëllim apo për ato qëllime/ngjarje të cilat kanë dalur si rezultat i një situate jo të paramenduar.

  • Një Ad hoc-Lajm përmbanë gjëra të veçanta (të vërteta) të cilat detyrimisht duhet të publikohen, publikimi i tyre parashikohet me ligj, nëse në trevat shqipëfolëse ekziston një ligj i tillë, atëherë ato duhet të publikohen.
  • Për një Ad hoc-legjislativë flasim atëherë kur një reagim i hapur (publik), që është i mbështetur në hektikë, vendimmarrje të shpejtë dhe i mbështetur edhe nga lajmet e shpërndara nga mediat. Pra, të gjitha këto veçori që i referohen temës në fjalë përbëjnë legjislativën ad hoc.
  • Një Ad hoc-Hipotezë është një ndihmë e formuar shkenctarisht vetëm prë një rast të veçantë. Qëllimi i kësaj hipoteze është mbështetja dhe mbikçyrja teorike e kësaj ndihme.
  • Një Ad hoc-Orkestër është një Orkestër e themeluar posaçërisht për një projekt, në shumë raste për një Festival ose inçizime tonesh.
  • Kurse, një Ad hoc-Sondazh quhet një fushatë e cila shqyrton, analizon dhe tjerrë problemet dhe pyëtjet në tregun Industrial.