Jump to content

Agjencia e lajmeve

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një agjenci lajmesh është një organizatë që mbledh raportet e lajmeve dhe ua shet ato organizatave të lajmeve të abonuara, si gazetat, revistat dhe transmetuesit e radios dhe televizionit. Një agjenci lajmesh mund t'i referohemi gjithashtu si një shërbim kabllor, televizion lajmesh ose shërbim lajmesh.

Megjithëse ka shumë agjenci lajmesh në mbarë botën, tre agjenci globale të lajmeve, Agence France-Presse (AFP), Associated Press (AP) dhe Reuters kanë zyra në shumicën e vendeve të botës, mbulojnë të gjitha fushat e informacionit dhe ofrojnë shumica e lajmeve ndërkombëtare të botuara nga gazetat botërore. Të tre filluan dhe vazhdojnë të operojnë me një filozofi bazë të ofrimit të një burimi të vetëm objektiv lajmesh për të gjithë abonentët. Jonathan Fenby shpjegon filozofinë:

Për të arritur një pranueshmëri kaq të gjerë, agjencitë shmangin njëanshmërinë e hapur. Informacioni dukshëm i saktë është stoku i tyre në tregti. Tradicionalisht, ata raportojnë me një nivel të reduktuar përgjegjësie, duke ia atribuar informacionin e tyre një zëdhënësi, shtypi ose burime të tjera. Ata shmangin gjykimet dhe shmangin dyshimet dhe paqartësitë. Megjithëse themeluesit e tyre nuk e përdorën fjalën, objektiviteti është baza filozofike për ndërmarrjet e tyre - ose nëse dështojnë këtë, neutraliteti gjerësisht i pranueshëm.

Sindikatat e gazetave në përgjithësi ia shesin materialin e tyre vetëm një klienti në çdo territor, ndërsa agjencitë e lajmeve shpërndajnë artikuj lajmesh për të gjitha palët e interesuara.