Jump to content

Agjenti trashës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Llum niseshteje patate
Roux

Një agjen trashës ose trashës është një substancë që mund të rrisë viskozitetin e një lëngu pa ndryshuar ndjeshëm vetitë e tjera të tij. Trashësit e ngrënshëm përdoren zakonisht për të trashur salcat, supat dhe pudingjet pa ndryshuar shijen e tyre; trashësit përdoren gjithashtu në bojëra, bojëra, eksplozivë dhe kozmetikë .

Trashësit mund të përmirësojnë gjithashtu pezullimin e përbërësve ose emulsioneve të tjerë, gjë që rrit qëndrueshmërinë e produktit. Agjentët trashës shpesh rregullohen si shtues ushqimorë dhe si përbërës të produkteve kozmetike dhe të higjienës personale . Disa agjentë trashësues janë agjentë xhelatorë ( xhelantë ), që formojnë një xhel, që treten në fazën e lëngshme si një përzierje koloidale që formon një strukturë të brendshme kohezive të dobët. Të tjerët veprojnë si shtues mekanikë tiksotropikë me grimca diskrete që ngjiten ose ndërlidhen për t'i rezistuar sforcimit .

Agjentët trashës mund të përdoren gjithashtu kur një gjendje mjekësore si disfagjia shkakton vështirësi në gëlltitje. Lëngjet e trasuara luajnë një rol jetik në reduktimin e rrezikut të aspiratës për pacientët me disfagji. [1]

Shumë përbërës të tjerë ushqimorë përdoren si trashës, zakonisht në fazat përfundimtare të përgatitjes së ushqimeve specifike. Këta trashës kanë një aromë dhe nuk janë dukshëm të qëndrueshëm, prandaj nuk janë të përshtatshëm për përdorim të përgjithshëm. Megjithatë, ato janë shumë të përshtatshme dhe efektive, dhe për këtë arsye përdoren gjerësisht.

Trashësit e ndryshëm mund të jenë pak a shumë të përshtatshëm në një zbatim të caktuar, për shkak të dallimeve në shije, qartësi dhe reagime të tyre ndaj kushteve kimike dhe fizike. Për shembull, për ushqimet acide, rrënjëshigjeta është një zgjedhje më e mirë se niseshteja e misrit, e cila humbet fuqinë trashëse në përzierjet acidike. Në nivele të pH (acid) nën 4.5, goma guar redukton ndjeshëm tretshmërinë në ujë, duke reduktuar kështu edhe aftësinë e saj të trashjes. Nëse ushqimi do të ngrihet, preferohet tapioka ose rrënjëshigjeta në vend të niseshtës së misrit, e cila bëhet sfungjer kur ngrihet.

  1. ^ Glassburn, Devon L.; Deem, Jodelle F. (1998). "Thickener Viscosity in Dysphagia Management: Variability among Speech-Language Pathologists". Dysphagia. 13 (4): 218–222. doi:10.1007/PL00009575. PMID 9716753. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)