Algat blu-të gjelbra

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Algat jeshile-blu)
Shko te: navigacion, kërko

Algat blu-të gjelbra janë alga mikroalga natyrale që rriten pa ndërhyrjen e dorës së njeriut në një liqen të quajtur Klamath nga i cili kanë marrë edhe emrin.

Autorja e librit Gillian Mckeith ka studiuar në mënyre shkencore për dhjet vjet duke mbrojtur tezen e doktorit dhe duke botuar me pas edhe një libër me titull Miracle Superfood Wild-blue-green Algae.

Profili shkencor i kësaj Alge[redakto | redakto tekstin burimor]

Alga Klamath në gjuhen shkencore quhet "Aphanizomenon flos aqua" (AFA) ato janë organizma vegjetal që kane karakteristika te përbashkëta jo vetëm me Bimët dhe Kafshët por edhe me Bakteret.

1 - Pra ato janë në gjendje te kryejnë procesin e fotosintezës dhe janë te vetmet qenie me te pasura me klorofille mbi sipërfaqen e tokës.

2 - Ashtu si edhe kafshët ato janë te ndërtuara nga muri (cipa) qelizor te tretshme me te cilën organizmi ynë mund te ushqehet.

3 - Janë si bakteriet sepse janë te formuara nga qeliza pa nuklin qelizor, ndërsa te gjitha algat dhe bimët e tjera janë te përbëra nga nukli qendror i rrethuar nga citoplazma që ndahet nëpërmjet një membrane.

Te gjitha këto karakteristika e bëjnë atë shume te tretshme dhe te ushqyeshme për organizmin tone, fosilet e kësaj alge datojnë katërmiliard vjet me pare dhe janë algat me te thjeshta nga te gjitha. Ndërkohe që shume lloj algash e bimësh gjate këtyre kater miliard vjetësh janë zhdukur ato kane mbijetuar deri në ditët e sotme në saje te aftësisë se saj përshtatëse ndaj ndryshime klimatike e natyrore.

Species sonë do ti duheshin një milion vjet për tu modifikuar gjenetikisht që ti përshtaten radiacionit ndërsa asaj do ti duhen vetëm kater muaj.

Kjo alge nuk duhet te ngatërrohet me "Cianobatteri" që janë helmuese për organizmin dhe gjenden kudo neper liqene dhe lumenjtë e sotëm.

Alga Klamath (oregon) nuk prodhon asnjë lloj helmi në organizëm.

Ajo asimilohet në masën +90 % nga organizmi ynë që do te thotë gati 0 (zero) jështëqitje.

Te dhënat ushqyese[redakto | redakto tekstin burimor]

Përmban te gjitha microushqimet dhe substancat ushqimore që njihen, në formën me te ekuilibruar biologjike-disponibile. Në mënyre te veçante janë te pasura në proteina (60 %) që asimilohen shume shpejt dhe lehte nge organizmi.

Kane në përbërje Peptidi, minerali, enzime aktive dhe Pigmenti.

Harmonizon, proceset fiziologjike dhe biologjike në organizëm.

Kane një përqindje aminoacidi me te kompletuar se ajo e mishit te vicit dhe e sojës.

Ky mikroorganizëm është burimi me i fuqishëm i betakarotenit, i vitaminës B12, dhe i klorofilës. Raporti i vitaminave është në harmoni te përsosur me biokiminë e organizmit njerëzor, duke bere te mundshëm asimilimin gati 100 % te saj. Në veçanti është e pasur me vit e grupit B B2, B6 dhe B12 që transformojnë glukozën në energji. Ndërsa vit C presente në ketë alge ndihmon organizmin në absorbimin e hekurit.

Proteinat e kësaj alge përmbajnë 8 aminoacidet kryesore te kualitetit me te mire se ai i bimëve dhe mishit. Mishi p.sh. i përmban te 8 aminoacidet por vetëm 20 % e tyre thithet nga organizmi ynë, ndërsa tek algat 85 %. Alga Klamath asimilohet në mënyre komplete brenda 90 sekondave nga organizmi ynë.

Organet e interesuara[redakto | redakto tekstin burimor]

Harmonizon funksionet biologjike dhe fiziologjike te organizmit tone .

Forcon pothuajse te gjithë organet dhe stimulon emopoiesi.

Aftësitë kuruese[redakto | redakto tekstin burimor]

Favorizon koncentrimin, përmirëson memorien, forcon sistemin imunitar dhe ngadalëson plakjen.

Lufton dhe fiton kundër "Candida Albicans", depresionit, melcine e mbingarkuar, helmimit nga metalet e rende, Plakjes, Anemisë, Sëmundjeve te lëkurës dhe humbjes pjesore te memories ose te koncentrimit.

Tek meshkujt mbas marrjes se kësaj alge ka një rritje te masës se spermatozoideve dhe përmirëson dukshëm prestacionet seksuale.

Duke qene se kane në përbërje një ushqim te kompletuar dhe një asimilim shume te shpejte në organizëm (90 sekonda) mund te përdorën kundër sëmundjes se Anoreksisë, por kujdes me dosazhin që do ta jap me poshtë.

Dosazhi[redakto | redakto tekstin burimor]

Dosazhi mund te shkoje nga 2 - 10 g në dite sipas kushteve fizike dhe nevojave te çdo individi që përcaktohen nga nutricionisti pas një vizite te shkurtër.

Si rregull përgjithësues është që te fillohet gjithmonë me dosa te vogla 1/2 g derisa te arrish në 10 g.

Në fillim mund te ndihesh pak keq si p.sh. dhimbje te lehte koke ballore, disanteri, etj, që do te thotë se ajo po vepron me vrull dhe duhet ulur dosazhi për pak kohe dhe te ngrihet me vone.

Luga e kafesë përmban rreth 1 g prandaj është mire që për 2-3 javët e para te merret vetëm nga një gjysme luge me alga dhe pastaj çdo jave te rritet nga gjysme luge derisa te arrije 10 g.