Jump to content

Alpet Juliane

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Maja e Triglavit parë nga Debela Peç

Alpet Juliane ( sllovenisht: Julijske Alpe, italisht: Alpi Giulie , Venetian , Friulian ) janë një varg malor i Alpeve Jugore Gëlqerore që shtrihen nga Italia verilindore në Slloveni, ku ngrihen në 2864 m në malin Triglav, maja më e lartë në Slloveni dhe në ish- Jugosllavi . Një pjesë e madhe e Alpeve Juliane përfshihet në Parkun Kombëtar Triglav. Maja e dytë më e lartë e vargmalit, me 2755 m lartësi është Jôf di Montasio, që shtrihet në Itali. [1]

Alpet Juliane mbulojnë rreth 4400 km 2 (nga të cilat 1542 km 2 shtrihen në Itali). Ato janë të vendosura midis luginës së Savës dhe Luginës së Kanalit. Ato ndahen në Alpet Juliane Lindore dhe Perëndimore.

Alpet Juliane njiheshin që në lashtësi si Alpe Iulia, dhe gjithashtu dëshmoheshin si Alpes Juliana rr. 670 pas Krishtit, Alpis Julia rr. 734, dhe Alpes Iulias në vitin 1090. [2] Ashtu si komuna e Forumit Julii (tani Cividale del Friuli ) në rrëzë të maleve, vargmali u emërua sipas Jul Cezarit të klanit Julian, [2] [3] ndoshta për shkak të një rruge të ndërtuar nga Jul Cezari dhe e përfunduar nga Augusti.[4]

Majat kryesore sipas lartësisë janë si më poshtë:

Alpet juliane lindore
 • Triglav 2,864 metres (9,396 ft) – mali më i lartë dhe në stemën e Sllovenisë
 • Škrlatica 2,740 metres (8,990 ft)
 • Mangart 2,679 metres (8,789 ft)
 • Jalovec 2,645 metres (8,678 ft)
 • Brisk 2,601 metres (8,533 ft)
 • Kanjavec 2,568 metres (8,425 ft)
 • Prisojnik 2,546 metres (8,353 ft)
 • Rjavina 2,532 metres (8,307 ft)
 • Prestreljenik 2,499 metres (8,199 ft)
 • Špik 2,472 metres (8,110 ft)
 • Tosc 2,275 metres (7,464 ft)
 • Krn 2,244 metres (7,362 ft)
Alpet juliane perëndimore
 • Jôf di Montasio 2,755 metres (9,039 ft) )
 • Jôf Fuart ( 2,666 metres (8,747 ft) )
 • Mali i Lartë Kanin ( 2,582 metres (8,471 ft) )
 1. ^ "Julian Alps | mountains, Europe" (në anglisht).
 2. ^ a b Snoj, Marko (2009). Etimološki slovar slovenskih zemljepisnih imen (në sllovenisht). Ljubljana: Modrijan. fq. 44–45.
 3. ^ Smith, William (1857). Dictionary of Greek and Roman Geography, vol. 2 (në anglisht). Boston: Little, Brown, and Company. fq. 102.
 4. ^ Waring, Samuel Miller (1819). The Traveller's Fire-Side; a Series of Papers on Switzerland, the Alps, Etc (në anglisht). London: Baldwin, Cradock, and Joy. fq. 30–31.