Anonimiteti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Protestuesit jashtë një qendre Scientology më 10 shkurt 2008, duke veshur maska, shalle, kapuç dhe syze dielli për të errësuar fytyrat e tyre dhe doreza dhe mëngë të gjata për t'i mbrojtur ata nga lënia e gjurmëve të gishtërinjve.

Anonimiteti përshkruan situata ku identiteti i personit që vepron është i panjohur. Disa shkrimtarë kanë argumentuar se paemërueshmëria, megjithëse teknikisht e saktë, nuk kap atë që është më në qendër të rrezikut në kontekstet e anonimitetit. Ideja e rëndësishme këtu është që një person të jetë i paidentifikueshëm, i paarritshëm ose i pagjurmueshëm.[1] Anonimiteti shihet si një teknikë ose një mënyrë për të realizuar disa vlera të tjera, si privatësia ose liria. Gjatë viteve të fundit, mjetet e anonimitetit të përdorura në rrjetin e errët nga kriminelët dhe përdoruesit me qëllim të keq kanë ndryshuar në mënyrë drastike aftësinë e zbatimit të ligjit për të përdorur teknikat konvencionale të vëzhgimit.[2][3]

Një shembull i rëndësishëm për anonimitetin që jo vetëm mbrohet, por zbatohet me ligj është vota në zgjedhje të lira. Në shumë situata të tjera (si biseda midis të huajve, blerja e një produkti ose shërbimi në një dyqan), anonimiteti tradicionalisht pranohet si i natyrshëm. Ekzistojnë gjithashtu situata të ndryshme në të cilat një person mund të zgjedhë të fshehë identitetin e tij. Veprat e bamirësisë janë kryer në mënyrë anonime kur bamirësit nuk dëshirojnë të njihen. Një person që ndihet i kërcënuar mund të përpiqet ta zbusë atë kërcënim përmes anonimitetit. Një dëshmitar i një krimi mund të kërkojë të shmangë ndëshkimin, për shembull, duke thirrur në mënyrë anonime një linjë të krimit. Kriminelët mund të procedojnë në mënyrë anonime për të fshehur pjesëmarrjen e tyre në një krim. Anonimiteti mund të krijohet edhe pa dashje, nëpërmjet humbjes së informacionit identifikues për shkak të kalimit të kohës ose një ngjarje shkatërruese.

Megjithatë, në situata të caktuara, mund të jetë e paligjshme të mbetesh anonim. Për shembull, 24 nga shtetet e SHBA-së kanë statute "ndalo dhe identifiko" që kërkojnë që personat e ndaluar të vetëidentifikohen kur kërkohet nga një oficer i zbatimit të ligjit, kur personi dyshohet në mënyrë të arsyeshme për kryerjen e një krimi.

Termi "mesazh anonim" zakonisht i referohet një mesazhi që nuk zbulon dërguesin e tij. Në shumë vende, letrat anonime mbrohen me ligj dhe duhet të dorëzohen si letra të rregullta.

matematikë, në lidhje me një element arbitrar (p.sh., një njeri, një objekt, një kompjuter), brenda një grupi të mirëpërcaktuar (të quajtur "bashkësia e anonimitetit"), "anonimiteti" i atij elementi i referohet vetive të atij elementi. të mos identifikueshme brenda këtij grupi. Nëse nuk është i identifikueshëm, atëherë elementi thuhet se është "anonim".

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Wallace, Kathleen A (1999). "Anonymity". Ethics and Information Technology. 1: 23–35. doi:10.1023/A:1010066509278. S2CID 249867120. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Nissenbaum, Helen (1999). "The Meaning of Anonymity in an Information Age". The Information Society. 15 (2): 141–44. doi:10.1080/019722499128592. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Matthews, Steve (2010). "Anonymity and the Social Self". American Philosophical Quarterly. 47: 351–63. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Ghappour, Ahmed (2017-09-01). "Data Collection and the Regulatory State". Connecticut Law Review. 49 (5): 1733. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Ghappour, Ahmed (2017-01-01). "Tallinn, Hacking, and Customary International Law". AJIL Unbound. 111: 224–228. doi:10.1017/aju.2017.59. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)