Jump to content

Privatësia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
see caption
Grafiti i Banksy's One Nation Under CCTV, ngjitur me një fotoaparat aktual CCTV.

Privatësia[1] është aftësia e një individi ose grupi për të veçuar veten ose informacionin rreth vetes, dhe në këtë mënyrë të shprehet në mënyrë selektive.[2][3]

Fusha e privatësisë përputhet pjesërisht me sigurinë, e cila mund të përfshijë konceptet e përdorimit dhe mbrojtjes së duhur të informacionit. Privatësia mund të marrë gjithashtu formën e integritetit trupor.

Ka pasur shumë koncepte të ndryshme të privatësisë gjatë historisë. Shumica e kulturave e njohin të drejtën e një individi për të mbajtur të dhëna publike për aspekte të jetës së tyre personale. E drejta për të mos iu nënshtruar pushtimeve të paligjshme të privatësisë nga qeveria, korporatat ose individët është pjesë e ligjeve të shumë vendeve për privatësinë, dhe në disa raste, e kushtetutave.

Me rritjen e teknologjisë, debati në lidhje me privatësinë është zgjeruar nga një sens trupor në një sens dixhital. Në shumicën e vendeve, e drejta për privatësi dixhitale konsiderohet si një zgjerim i së drejtës origjinale të privatësisë dhe shumë vende kanë miratuar akte që mbrojnë më tej privatësinë dixhitale nga entet publike dhe private.

Ka shumë teknika për të pushtuar privatësinë, të cilat mund të përdoren nga korporatat ose qeveritë për arsye fitimi ose politike. Në të kundërt, për të mbrojtur privatësinë, njerëzit mund të përdorin masa enkriptimi ose anonimiteti.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Kuptimi i fjalës Privat ‹ FJALË". 46.101.235.191. Marrë më 2023-09-19.[lidhje e vdekur]
  2. ^ Stampa:Cite LPD
  3. ^ Stampa:Cite EPD