Apostol Meksi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Apostol Meksi folklorist shqiptar, u lind në Labovë më 1825 dhe ashtu sikurse shkruan ai vetë në “Studime shqiptare” është i biri i Jorgjit, nipi i Panajotit nga dega Meksi (Meksataj) e fisit Doda.

Pasi kreu shkollën fillore në Labovë, regjistrohet në gjimnazin “Zosimea” të Janinës. Së bashku me Konstandin Kristoforidhin, me të cilin kishte lidhur miqësi të ngushtë, i dha mësimet e para të shqipes albanologut të ardhshëm, Hahnit. Ishte ndër të parët intelektualë patriotë shqiptarë që kontribuoi në mbledhjen dhe përpunimin e folklorit duke e paraqitur si një trashëgimi shqiptare e ndryshme nga trashëgimia e fqinjëve, e ndryshme nga kultura, nga mënyra e jetesës, zakonet, këngët dhe vallet e tyre.