Arkeologjia Post-procesuale

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Arkeologjia post-procesuale,  referimi alternativ i së cilës nganjëherë nga përkrahësit e saj është  arkeologjia interpretuese ose shpjeguese,[1][2] është një lëvizje në teorin arkeologjike që thekson subjektivitetin në interpretimet arkeologjike. Pavarësisht se ka një seri ngjashmërish jo shumë të qarta, post-procesualizmi përbëhet nga "shumë degëzime të ndryshme mendimi që bashkohen në një  grup të përbashkët  traditash".[3] Brenda lëvizjes së post-procesualizmit, janë përqafuar një shumëllojshmëri e gjerë pikpamjesh së njohurive teorike, duke përfshirë strukturalizmin dhe Neo-Marksizmin, që kanë një varietet teknikash të ndryshme arkeologjike, të tilla si fenomenologjia.

Lëvizja e post-procesualizmit e ka origjinën e saj në Mbretërinë e Bashkuar gjatë fundit të viteve 1970 dhe në fillim të viteve 1980, e nxitur nga arkeologë të tilla si Ian Hodder, Daniel Miller, Christopher Tilley dhe Pjetri Ucko, të cilët ishin të ndikuar nga antropologjia, postmodernizmi Marksit francez dhe prirje të ngjashme në antropologjinë social-kulturore. Zhvillime paralele pasuan shpejt edhe në Shtetet e Bashkuara. Fillimisht post-procesualizmi ishte kryesisht një reagim dhe kritik ndaj arkeologjisë procesuale, një paradigmë e zhvilluara në vitet 1960 nga 'Arkeologët e Rinjë' të tillë si Lewis Binford, dhe që ishte bërë mbizotërues në arkeologjinë Anglofone në vitet 1970. Post-procesualizmi ishte shumë kritike ndaj parimit kyç të procesualizmit, domethënë pohimin e tij se interpretimet arkeologjike mund, nëse metoda shkencore do të ishin aplikuar, të të çojnë tek përfundime krejtësisht objektive. Gjithashtu post-procesualizmi kritikon edhe punën e mëparshme arkeologjike për mbitheksimin e interpretimit materialist të së kaluarës dhe të ishte në mënyrë etike dhe politike e papërgjegjshme.

Në Shtetet e Bashkuara, arkeologët gjerësisht e shihnin  post-procesualizmin si një shoqëruese të lëvizjes processuale, ndërsa në Britanin e Madhe, ato mbeten kryesisht lëvizje teorike mendimi të kundërta. Në pjesët të tjera të botës, post-processualism ka pasur më pak ndikim në mendimin arkeologjik.[4]

Qasje në arkeologji[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Arkeologjia e të margjinalizuarve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Post-procesualizmi vendos theks të madh në inkurajimin e grupeve të margjinalizuara për të bashkëvepruar me arkeologjinë.

Arkeologjia gjinore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në 1960-tën dhe 1970-tën, arkeologjia feministe doli përkrahëse e valës së dytë të lëvizjes feministe që fillojë të argumentojë se gratë në të dhënat arkeologjike ishin injoruar nga arkeologët deri në atë kohë. Sipas arkeologu Sam Lucy, "Agjendat e arkeologjisë feministe dhe post-procesualizmit theksojnë rëndësinë e faktorëve politik dhe social në hulumtin e supozuar  'objektiv'.[5]

Arkeologjia e indigjenëve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fusnotat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Johnson 1999. pp. 98–99.
  2. ^ Johnson 2010. p. 105.
  3. ^ Johnson 1999. p. 101.
  4. ^ Trigger 2007. pp. 477–478.
  5. ^ Lucy 1997. p. 153.