Arkitektura kompjuterike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

shkencën kompjuterike dhe inxhinieri kompjuterike, arkitekturë kompjuterike ose organizimi dixhital i kompjuterit është struktura themelore operative e një kompjuteri. Është një projekt dhe përshkrimi funksional i kërkesave dhe dizajni i implementimit për pjesë të ndryshme të një kompjuteri, duke u përqëndruar kryesisht në mënyrën me të cilën njësia qendrore e përpunimit (CPU) kryen brenda dhe accesses adresat në memorie.

Gjithashtu mund të përkufizohet si e shkencë dhe arti i zgjedhjes dhe ndërlidhsja e komponenteve harduerike për të krijuar kompjutera që plotësojnë funksionet, punën dhe koston e qëllimit.

Arkitektura kompjuterike përfshin së paku tre nën-kategori kryesore:[1]


  • Mikroarkitektura, e njohur edhe si Organizimi i Kompjuterit është një nivel më i ulët, më konkrete dhe i detajuar, përshkrimin e sistemit që përfshin si pjesë përbërëse e sistemit janë të ndërlidhura dhe se si ata ndërveprojnë në qëllim të zbatimit të ISA.[2]

Madhësia e një cache të kompjuterit ose të shkallës, është një çështje organizative që në përgjithësi nuk ka të bëjë asgjë me ISA.

  • Dizajni Sistemit i cili përfshin të gjitha komponentët dhe pajisje të tjera brenda një sistemi kompjuterik me të tilla si:
  1. Sistemi ndërlidhës si computer bus dhe switches
  2. Kontrollues Memoria dhe hierarkitë
  3. CPU mekanizmat jashtë ngarkesës si direct memory access (DMA)
  4. Probleme si multiprocesimi.

Burimi[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ John L. Hennessy and David A. Patterson: Computer Architecture: A Quantitative Approach, Third Edition, Morgan Kaufmann Publishers
  2. ^ Phillip A. Laplante: Dictionary of Computer Science, Engineering, and Technology, S. 94–95, CRC Press 2001, ISBN 0849326915