Armenia në Lojërat Olimpike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Flamuri i Armenisë

Armenia i parë mori pjesë në Lojërat Olimpike si një komb i pavarur për herë të parë në 1994, dhe nga ai vit i ka dërguar atletët për të konkurruar në çdo edicion të Lojërave Olimpike Verore dhe Dimërore.

Më parë, atletët armene konkurronin si pjesë e Bashkimit Sovjetik nga 1952 deri më 1988, dhe pas shpërbërjes së Bashkimit Sovjetik, Armenia ishte pjesë e Ekipit të Unifikuar në 1992.

Atletët armene kanë fituar gjithsej trembëdhjetë medalje, në mundje, peshëngritje dhe boks.

Komiteti Kombëtar Olimpik i Armenisë është krijuar në vitin 1990 dhe është njohur nga Komiteti Olimpik Ndërkombëtar në 1993.