Arqile Gjata

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Arqile Gjata.JPG

Arqile Gjata ka lindur në qytetin e Vlorës24 qershor 1942. Nga viti 1995 jeton dhe punon familjarisht në Athinë. Gjatë këtyre viteve ka bashkëpunuar me shtypin shqiptar në Athinë duke shkruar reportazhe, artikuj problemore për emigracionin, skica, tregime si dhe poezi. Në Lidhjen e Shkrimtarëve dhe Artistëve Liter-Art që kryen aktivitetin e saj në Greqi me kryetar Miho Gjinin (Mjeshtër i Madh) ka detyrën e sekretarit të saj.

Vepra[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Në vitin 2000 ka botuar një monografi të shkurtër për arvanitasin Aristidh Kolia.
  • Në vitin 2005 vëllimin e pare me poezi “Kur trazohet jeta”
  • Në vitin 2006 vëllimin e dyte me poezi “Kurorë me ngjyra “
  • Në vitin 2008 vëllimin me tregime “Qyteti që kërkon Muzikë”
  • Në vitin 2009 Botova vëllimin e tretë me poezi “Gratë e poetëve”.
  • Ne vitin 2010- tetor , Shtepia Botuese "LULU" ne SH.B.A botoj vellimin me poezi "Jeta Me Vjen si Poezi" .
  • Në vitin 2011-dhjetor përgatit dhe është bashkautor i librit me kujtime të Aktores Vlonjate "Vaçe Zela Je Lulja më e bukur e jetës!"
  • Në vitin 2012 prill boton vëllimin me poezi të zgjedhura "Kur thinjet deti"
  • Ne vitin 2010- tetor , Shtepia Botuese "LULU" ne SH.B.A botoj vellimin me ESE dhe mendime kritike me titull " Nje Ese Per Jeten"

Bashkautor në antologjinë poetike “Itaka e Fjalës”, në Antologjinë poetike “Qiejtë e Shpirtit !" Në Vëllimin poetik rumanisht-shqip “Çelsi i Shpirtit”. Revista "Merhr Lihct" No.38 ka botuar nje cikel me poezi .

Po kështu Revista “Hahemus” ka botuar disa here cikle me poezi në rumanisht.