Artemis

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Artemisa në mitologjinë greke është e bija e Zeus-it dhe Letona-së, motra binjake e Apollos. Romakët Artemisa-n e quanin Diana. Ishte një nga hyjneshat më të adhuruara të Olimpi-t. Ishte e adhuruar si Hyjneshe që në kohet më të lashta antike. Në Greqinë e lashte Artemisa ishte e nderuar në disa vende kulti, si ne Delo (vendlindja e saj), Braurone, Munikia, Pire (mbi një kodër) dhe në Sparta. Gjithashtu një prej kulteve më të rëndësishme është Tempulli i Artemide-s në Efes, njihet si një nga shtate mrekullitë e botës. Njihet me disa epitete si :

  • Agrotera-mbrojtesja e gjuetarëve, por edhe e luftëtareve.
  • Afea- ngjashmëria me hyjneshën e ishullit Egina
  • Cynthia- i referohet Malit Cintho qe gjendet ne vendlindjen e saj.
  • Delia- e lindur ne ishullin Delo. Motra e Delio (Apollo-nit)
  • Lokeia- mbrojtësja e grave në lindje.Stampa:Link FA