Jump to content

Automjeti luftarak i blinduar

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Tanku i Lehte, Ripsaw M5 pa pilot.

Një Automjet Luftarak i Blinduar (AFV) është një automjet luftarak i armatosur dhe i mbrojtur nga forca të blinduara, në përgjithësi kombinon lëvizshmërinë operacionale me aftësitë sulmuese dhe mbrojtëse. AFV-të mund të jenë me rrota ose të gjurmuara. Shembuj të AFV-ve janë tanket, makinat e blinduara, armët e sulmit, armët vetëlëvizëse, mjetet luftarake të këmbësorisë (IFV) dhe transportuesit e blinduar të personelit (APC).

Mjetet luftarake të blinduara klasifikohen sipas karakteristikave të tyre dhe rolit të synuar në fushën e betejës. Klasifikimet nuk janë absolute; dy vende mund të klasifikojnë të njëjtën automjet ndryshe dhe kriteret ndryshojnë me kalimin e kohës. Për shembull, transportuesit e personelit të armatosur relativisht lehtë u zëvendësuan kryesisht nga mjetet luftarake të këmbësorisë me armatim shumë më të rëndë në një rol të ngjashëm.

Modelet e suksesshme shpesh përshtaten me një shumëllojshmëri të gjerë aplikimesh. Për shembull, MOWAG Piranha, i projektuar fillimisht si një APC, është përshtatur për të përmbushur role të shumta të tilla si një transportues mortajash, mjet luftarak këmbësorie dhe armë sulmi.

Mjetet e blinduara luftarake filluan të shfaqeshin në përdorim në Luftën e Parë Botërore me makinën e blinduar, tankun, armën vetëlëvizëse dhe transportuesin e personelit duke parë përdorim. Nga Lufta e Dytë Botërore, ushtritë kishin një numër të madh AFV-sh, së bashku me automjete të tjera për të transportuar trupa, kjo lejonte një luftë manovruese shumë të lëvizshme.