Baguette

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
3 baguette

Baguette (Frëngjisht: [baɡɛt]) është një bukë e gjatë franceze, që zakonisht bëhet nga brumi (brumi, megjithëse nuk është forma, përcaktohet me ligjin francez). Dallohet nga gjatësia dhe kores së freskët.

Traditat franceze thonë se buka mund të përmbajë vetëm katër gjëra: miell, ujë, maja dhe kripë. Çdo gjë që përmban më shumë se ato gjëra nuk duhet të quhet bukë.

Një baguette është rreth 5-6 cm e gjerë, 3-4 cm i lartë, dhe i gjatë rreth 65 cm. Një baguetë e tillë zakonisht peshon rreth 250 gram.

Jashtë Francës, baguettes bëhen edhe me brumëra të tjerë. Për shembull shumë furra buke të Amerikës së Veriut bëjnë bguette të grurit, me shumë kokrra dhe të thartuar. Për më tepër, edhe recetat klasike të stilit francez ndryshojnë nga një vend në tjetrin, me disa receta që shtojnë sasi të vogla qumështi, gjalpi, sheqeri ose ekstrakti të maltos, në varësi të shijes dhe pronave të dëshiruara në bukën e fundit.