Balena e hirtë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Balena e hirtë
Madhësia e krahasuar më një njeri mesatar
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Filumi:
Klasa:
Rendi:
Nënrendi:
Familja:
Gjinia:
Eschrichtius

Gray, 1864
Lloji:
E. robustus
Emri binomial
Eschrichtius robustus
Përhapja e balenave të hirta
Sinonimet
  • Balaena gibbosa Erxleben, 1777
  • Agaphelus glaucus Cope, 1868
  • Rhachianectes glaucus Cope, 1869
  • Eschrichtius gibbosus Van Deinse & Junge, 1937
  • E. glaucus Maher, 1961

Balena e hirtë (Eschrichtius robustus) është një balenë me mustaqe që shtegton çdo vit mes të ushqyerit dhe vendeve të mbarështimit. Arrin një gjatësi prej 14.9 metra, një peshë prej 36 tonë, dhe jeton në mes 55 dhe 70 vjetëve.[1] Emri i zakonshëm i kësaj balene vjen ngjyra e hirtë e me pulla të zbërdhulëta në lëkurën e saj të errët.[2] Balena e hirtë është lloji i vetëm i gjallë i gjinisë Eschrichtius, e cila është gjinia e vetme e gjallë e familjes Eschrichtiidae. Ky gjitar e ka origjinën nga balenat që u zhvilluan në fillim të Oligocenit, pra 30 milion vjetëve.

Shiko dhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Recovery Strategy for the Grey Whale (Eschrichtius robustus), Atlantic Population, in Canada. Dsp-psd.pwgsc.gc.ca (2012-07-31). Retrieved on 2012-12-20.
  2. ^ Gray Whale Eschrichtius robustus. American Cetacean Society