Baron Munchausen

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Portreti i Gustav Doré e Baronit Munchausen

Baron Munchausen (Gjermanisht: [ˈmʏnçˌhaʊzn̩]) është një fisnik fiktiv gjerman i krijuar nga shkrimtari gjerman Rudolf Erich Raspe në librin e tij të vitit 1785, Baron Munchausen's Narrative of his Marvellous Travels and Campaigns in Russia. Karakteri bazohet lirshëm në një baron të vërtetë, Hieronymus Karl Friedrich, Freiherr von Münchhausen.

Lindur në Bodenwerder, Münchhausen i jetës reale luftoi për Perandorinë RuseLuftën Ruso-Turke (1735-1739). Pas tërheqjes në vitin 1760, ai u bë një njeri i vogël në qarqet aristokrate gjermane për të treguar tregime të habitshme të bazuara në karrierën e tij ushtarake. Pasi dëgjoi disa nga tregimet e Münchhausen, Raspe i adaptoi ato në mënyrë anonime në formë letrare, së pari në gjermanisht si pjesë të revistës kalimtare dhe më pas në anglisht, si libri i vitit 1785, i cili u botua së pari në Oksford nga një libërshërbues me emrin Smith. Libri u përkthye së shpejti në gjuhë të tjera evropiane, duke përfshirë një version gjerman të zgjeruar nga poeti Gottfried August Bürger. Münchhausen i jetës reale u mërzit thellë në zhvillimin e një karakteri imagjinar që mbante emrin e tij dhe kërcënoi procedurat ligjore kundër botuesit të librit. Ndoshta nga frika e një padie shpifje, Raspe kurrë nuk e pranoi autorësinë e tij të veprës, e cila u krijua vetëm pas vdekjes.

Tregimet e Baron Munchausen nuk janë më të njohura në shumë vende të gjuhës angleze, por ato janë ende të njohura në Evropën kontinentale. Karakteri ka frymëzuar përmendore dhe muzeume të shumta dhe disa kushte dhe koncepte të tjera mjekësore janë emëruar pas tij, duke përfshirë sindromën Munchausen, trilemën e Münchhausen dhe numrat e Munchausen.

Figura historike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Painting of the real-life Münchhausen
Münchhausen i jetës reale si një ushtarë në Riga, nga G. Bruckner

Hieronymus Karl Friedrich von Münchhausen lindi më 11 maj 1720 në Bodenwerder.[1]Ai ishte një bir i ri i "Black Line" të Rinteln-Bodenwerder, një familje aristokratike në Dukatin e Brunswick-Lyneburg.[2] Kushëriri i tij, Gerlach Adolph von Münchhausen,[3] ishte themeluesi i Universitetit të Göttingen dhe më vonë kryeministër i Elektoratit të Hanoverit.[4] Münchhausen filloi si një faqe për Anthony Ulrich II të Brunswick-Wolfenbüttel dhe ndoqi punëdhënësin e tij në Perandorinë Ruse gjatë Luftës Ruso-Austro-Turke (1735-39). Në vitin 1739, ai u emërua një kornetë në regjimentin e kalorësisë ruse, Brunswick-Cuirassiers.[1] Më 27 nëntor 1740, ai u gradua në toger. Ai ishte i vendosur në Riga, por mori pjesë në dy fushata kundër turqve në vitin 1740 dhe 1741. Në vitin 1744 ai u martua me Jacobine von Dunten, dhe më 1750 ai u gradua në Rittmeister (kapiten kalorësi).[1]

Në vitin 1760 Münchhausen u tërhoq për të jetuar si njëFreiherr në pronat e tij në Bodenwerder, ku ai qëndroi deri në vdekjen e tij më 1797.[1][5] Ishte atje, sidomos në partitë e dhëna për aristokratët e zonës, që ai zhvilloi një reputacion si një tregimtar imagjinativ pas darkës, duke krijuar llogari të mahnitshme dhe shumë të ekzagjeruara të aventurave të tij në Rusi. Gjatë tridhjetë viteve të ardhshme, aftësitë e tij të tregimit u bënë të njohura aq shumë sa shpesh morën vizita nga fisnikë udhëtues që dëshironin të dëgjonin tregimet e tij.[6] Një mysafir e përshkroi Münchhausenin duke i thënë historitë e tij "me forcë, në të vërtetë me theks ushtarak, por pa ndonjë lëshim të çuditshëm të njeriut të botës, duke përshkruar aventurat e tij si incidente që ishin në rrjedhën natyrore të ngjarjeve".[7] Në vend që të konsiderohej një gënjeshtar, Münchhausen u pa si një njeri i ndershëm.[1] Si një tjetër bashkëkohës e vuri në dukje, rrëfimet e pabesueshme të Münchhausen ishin të dizajnuara që të mos mashtrojnë, por "të përqeshnin disponimin për mrekullinë që ai vëzhgoi në disa nga të njohurit e tij".[8]

Gruaja e Münchhausen Jacobine von Dunten vdiq në vitin 1790.[9] Në janar të vitit 1794, Münchhausen u martua me Bernardine von Brunn.[9] Von Brunn njoftohet se u sëmur shpejt pas martesës dhe kaloi verën e vitit 1794 në qytetezëm e Bad , edhe pse thashethemet bashkëkohore pretendonin se ajo e kalonte kohën duke vallëzuar dhe flirtuar.[9] Von Brunn lindi një vajzë, Maria Wilhemina, më 16 shkurt 1795, nëntë muaj pas udhëtimit të saj veror. Munchhausen paraqiti një ankesë zyrtare se fëmija nuk ishte i tij, dhe kaloi vitet e fundit të jetës së tij në procedurat e divorcit dhe kontestet e ushqimeve.[9] Münchhausen vdiq më 22 shkurt 1797.[1]


Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b c d e f Krause 1886, f. 1.
  2. ^ Carswell 1952b, f. xxvii.
  3. ^ Carswell 1952b, f. xxv.
  4. ^ Levi 1998, f. 177.
  5. ^ Olry 2002, f. 53.
  6. ^ Fisher 2006, f. 251.
  7. ^ Carswell 1952b, ff. xxvii–xxviii.
  8. ^ Kareem 2012, ff. 495–496.
  9. ^ a b c d Meadow & Lennert 1984, f. 555.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]