Jump to content

Bashi-bozuk

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kryetar Bashi-Bazouk Shqiptar nga Jean-Léon Gérôme, 1881.

Një bashi-bazuk (turqishtja osmane: باشی بوزوق başıbozuk, i ndezur. "Ai i cili ka kokën e kthyer, kokën e dëmtuar, kokën e çmendur", afërsisht "pa udhëheqës" ose "i çrregullt") ishte një ushtar i parregullt i ushtrisë osmane, e ngritur në kohë lufte. Ushtria rekrutonte kryesisht shqiptarë dhe çerkezë si bashi-bazuk, por rekrutët vinin nga të gjitha grupet etnike të Perandorisë Osmane, duke përfshirë skllevër nga Evropa ose Afrika. Ata kishin një reputacion për trimëri, por edhe si një grup i padisiplinuar, i njohur për plaçkitje dhe pre e civilëve si pasojë e mungesës së rregullores.

Origjina dhe historia

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Megjithëse ushtritë osmane gjithmonë përmbanin mercenarë si dhe ushtarë të rregullt, tendosja në sistemin feudal osman të shkaktuar kryesisht nga shtrirja e gjerë e Perandorisë kërkonte mbështetje më të madhe te ushtarët e parregullt. Ata ishin të armatosur dhe të mirëmbajtur nga qeveria, por nuk merrnin rrogë dhe nuk mbanin uniforma apo distinktivë të veçantë. Ata ishin të motivuar për të luftuar kryesisht nga pritjet e plaçkitjes. Megjithëse shumica e trupave luftuan në këmbë, disa trupa (të quajtura aḳıncı) hipën mbi kalë. Për shkak të mungesës së disiplinës, ata ishin të paaftë për të ndërmarrë operacione të mëdha ushtarake, por ishin të dobishëm për detyra të tjera si zbulimi dhe detyra e postës. Megjithatë, temperamenti i tyre i pasigurt herë pas here e bënte të nevojshme që trupat e rregullta osmane t'i çarmatosnin me forcë.

Ushtria osmane përbëhej nga:

  • Trupat e shtëpisë së Sulltanit, të quajtura Kapıkulu, të cilat ishin me rrogë, më të dallueshmet ishin trupat e jeniçerëve.
  • Ushtarët provincialë, të cilët ishin të armatosur (turqisht Tımarlı), më i rëndësishmi ishte Timarli Sipahi (fjalë për fjalë. "kalorësi me çifligj") dhe mbajtësit e tyre (të quajtur cebelu fjalë për fjalë. të armatosur), por ishin të pranishëm edhe lloje të tjera.
  • Ushtarët e shteteve të subjektit, protektoratit ose aleatëve (më të rëndësishmit janë Hanët e Krimesë)
  • Bashi-bazukët, të cilët zakonisht nuk merrnin rroga të rregullta dhe jetonin me plaçkë

Shumë afroturq, tatarë të Krimesë, romë myslimanë dhe pomakë ishin bashi-bazukë në Rumeli.

Një përpjekje e Koca Hüsrev Mehmed Pasha për të shpërndarë bashi-bazukët e tij shqiptarë në favor të forcave të tij të rregullta filloi trazirat që çuan në themelimin e Hidivllëkut të EgjiptitMuhamed Aliut.[1] Përdorimi i bashi-bazukëve u braktis nga fundi i shekullit të 19-të. Megjithatë, trupat e vetëorganizuara bashi-bazuk u shfaqën akoma më vonë.

  1. ^ Inalcık, Halil. Trans. by Gibb, H.A.R. The Encyclopaedia of Islam, New Ed., Vol. V, Fascicules 79-80, pp. 35 f. "Khosrew Pasha". E.J. Brill (Leiden), 1979. Accessed 13 Sept 2011.