Besim Levonja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Besim Levonja lindi në Elbasan16 mars të vitit 1922 dhe vdiq më 21 qershor të vitit 1968, ishte aktor dhe shkrimtar shqiptar.

Veprimtarinë e tij artistike Besim Levonja e filloi që herët, në burgun fashist, në vitin 1942. Me krijimin e teatrit Popullor në 1945 Besim Levonja është ndër të parët artistë që formuan grupin artistik të këtij teatri. Pjesa e parë që shfaqi Teatri Popullor nga dramaturgjia jonë është pjesa "Coni, Ishja, Roma" në vitin 1945. Por suksesin më të madh si krijues, Besim Levonja e arriti me komedinë "Prefekti" (dhjetor 1948), e cila për kohën qe një komedi e suksesshme. Rolet e tij në teatër janë të shumtë. Ndër kryerolet e tij në Teatrin Popullor përmendim Gjeloshin "Votra e huaj", plakun e urtë "Trimi i mirë me shokë shumë", Sokoli "Halili dhe Hajria", Tetarefi "Mikroborgjezët", varrmihësi "Hamleti", Dobçinski "Revizori", etj.

Ka interpretuar edhe ne filmat artistik "Toka Jone", "Debatik". Vdiq më 21 Qershor 1968. Eshtë nderuar me urdhërin e lartë "Hero i punës socialiste" për kohën, dhe me titullin "Artist i merituar".


3Stooges.jpg Ky artikull në lidhje me një aktor është i cunguar. Ju mund të ndihmoni Wikipedinë duke e përmirësuar atë.