Jump to content

Black Clover

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Logoja e Black Clover (në anglisht)

Black Clover (Japonisht: ブラッククローバー Hepburn: Burakku Kurōbā) është një manga ilustruar nga Yūki Tabata. Seria filloi të serializohet më 16 qershor 2015 në Weekly Shōnen Jump. Seri manga u licencua për një lajm në gjuhën angleze në Amerikën e Veriut nga Viz Media, ndërsa seritë anime janë të licencuara nga Crunchyroll dhe Funimation. Deri më tani seria ka 198 kapituj dhe 75 epizoda.

Media[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Manga[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përpara serializimit të serisë, Yūki Tabata kishte shkruar tashmë one-shot me të njëjtin emër. One-shot u botua në 2014, në vëllimin e dytë të Jump NEXT. One-shot u rishkrua për serializim. Një nga elementët që ndajnë të dyja versionet është përcaktimi i dyfishtë i protagonistëve të Asta dhe Yuno.

Me serializimin e tij, Black Clover filloi të fitonte popullaritet në mesin e lexuesve japonezë. Kjo rezultoi në revistën që vendoste faqet e shumëfishta me ngjyra në mënyrë të shpejtë për të promovuar më tej serinë.

Për më tepër, kapitujt e serisë së Black Clover po mblidhen gjithashtu në një roman grafik (tankōbon), i cili përmban midis 8-10 kapituj. Një nga dallimet kryesore midis versionit të revistës dhe versionit të romanit grafik është cilësia e letrës ku kjo e fundit përdor një cilësi shumë më të lartë letre. Versioni i romanit grafik nganjëherë ofron një rishikim mbi gabimet që janë bërë në botimin origjinal dhe përmirësimin e artit në përgjithësi. Përveç kësaj, romani grafik përfshinte gjithashtu kapituj shtesë ose profile të karaktereve që nuk ishin botuar në revistë.

Vëllimet janë botuar nga Shueisha Inc. nën impressionin Jump Comics. Që nga 2 maji i vitit 2018, serija e Black Clover ka botuar 16 vëllime.

Serija është licencuar edhe për një lajm në gjuhën angleze nga VIZ Media në revistën digjitale Weekly Shōnen Jump të kompanisë që nga data 6 prill 2015. Masa u krye pas shikimit të 3 kapitujve të parë të serisë në të njëjtën kohë me serialin ' debutimin në Japoni si pjesë e fushatës Jump Start të revistës dixhitale. Seri u zgjodh nga redaktorët e edicionit anglez nga katër seri të reja që po dilnin gjatë atij raundi të serializimit.

Anime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një përshtatje anime është licencuar për Pierrot, Inc. Filloi të transmetonte më 3 tetor 2017. Një version anglisht i dubluar është licencuar për Funimation dhe filloi transmetimin më 29 tetor 2017.

Një video origjinale e animacionit u prodhua nga Xebec, Inc. dhe luajti në 2016 Jump Festa. Kopjet u lidhën me Vëllimin 11.

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Asta dhe Yuno janë jetimë të rritur në periferi të Mbretërisë së Tërfilit. Në një botë ku njerëzit lindin me magji, Asta lindi pa asnjë. Në të kundërt, Yuno ka lindur një mrekulli me fuqi mesatare magjike dhe talent për ta kontrolluar atë. Përveç kësaj, në ceremoninë e ardhjes së tyre të moshës, Yuno merr një libër të rrallë me katër fletë, si perandori origjinal magjik. Nga ana tjetër, Asta mori një libër të copëtuar, ku qëndron një Djall, një libër me pesë fletë.

Historia ndjek Asta dhe Yuno si ata zvarriten rrugën e tyre deri në shkallën e Urdhrit të Mbretërisë së Tërfilit të Kalorësve Magjik, në mes të shqyrtimit nga ana e fisnikëve, për t'u bërë Perandor Magjik. Megjithatë, titulli ruhet vetëm për një magjistar të vetëm. Kush do të arrijë titullin e magjistarit më të fortë në mbretëri, Asta apo Yuno?

Kritikat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Serija është kritikuar gjerësisht nga lexuesit për të marrë frymëzim të ngushtë të serive të tjera të manga popullore për komplotin dhe cilësimet e saj. Një nga këto elemente është ambicia e Asta dhe Yuno për t'u bërë Perandor Magjik i cili është i ngjashëm me ambicien e Naruto Uzumaki për t'u bërë Hokage, një personazh nga seria Naruto. Një element tjetër i ngjashëm është sistemi i skuadrës së Kalorësve Magjik që i ngjan organizatës Gotei 13 nga seria Bleach.

Përkundër të gjitha kritikave, Black Clover po fiton popullaritet ku shitja debutuese e vëllimit të dytë u rrit rreth 60% nga shitja e debutit të vëllimit të parë. Vëllimi i parë kishte rreth 38,000 kopje të shitura në debutimin e tij, ndërsa vëllimi i dytë u shit për një vlerësim prej 61,000 kopjesh në javën e saj të debutimit.