Blerim Reka

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Blerim Reka (2015)

Blerim Reka (lindur 22 maj 1960 në Shkup) është akademik shqiptar nga Maqedonia e Veriut. Blerim Reka kandidoi si kandidat i pavarur në zgjedhjet presidenciale të Maqedonisë së Veriut të vitit 2019. Me date 03 shkurt 2020 është emëruar si Ministër i Integrimeve Evropiane të Kosovës nga Albin Kurti.

Jetëshkrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Blerim Reka u lind në vitin 1960 në Shkup, është i biri i Hamza Rekës me prejardhje nga Tetova dhe Nazmije Kastrati-Rekës nga Karaçeva.

1982 Reka u diplomua nga Universiteti i Prishtinës në lëndën e drejtësisë, më vonë e kreu titullin Master (shkencat e drejtësisë) po aty në vitin 1994. Me një shkrim mbi sistemin e drejtësisë së UNMIK-ut në Kosovë u promovua për titullin Doktor (e drejta ndërkombëtare) në Prishtinë dhe në universitetin e Grazit në Austri në vitin 2002.

Mbasandaj punoi në Universitetin e Europës Juglindore në Tetovë deri në vitin 2006, kur kaloi për në ambasadën e Republikës së Maqedonisë në Bashkimin Europian në Bruksel për të punuar si shefi i misionit, d.m.th. ambasadori. Gjithashtu ka mbajtur pozita këshillimore diplomatike dhe ligjore si Këshilltari i Presidentit të Republikës së Kosovës për Integrimin në BE. Reka ishte Këshilli Juridik i Qeverisë së Republikës së Maqedonisë dhe anëtar i Ekipit të Ekspertëve për Strategjinë Kombëtare dhe Integrimin në BE. Reka ka qenë profesor i së Drejtës Ndërkombëtare, Marrëdhënieve Ndërkombëtare dhe të Drejtës së BE në Universitetin e Evropës Juglindore që nga viti 2002. Dr. Reka mban një doktoraturë në të Drejtën Ndërkombëtare Publike dhe Ligjin Civil dhe Ekonomik. Reka është autor i 18 librave. Blerim Reka ishte kandidat për zgjedhjet presidenciale në vitin 2019 dhe u rendit në vendin e tretë.