Blert Morina

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Blert Morina,një aktivist transgjinor prej Kosovo.

Blert Morina (lindur në 1 mars 1990) është një aktivist transgjinor nga Kosova i të drejtave LGBTI+ dhe personi i parë transgjinor që i është nënshtruar terapisë hormonale në shtetin kosovar [1]. Prej vitesh Blerti ka lobuar për advancimin e të drejtave LGBTI+ në shoqërinë kosovare. Ai gëzon pozicionin e drejtorit ekzekutiv pranë organizatës CEL.[2]

Blerti ka qenë i ftuar në panelin me temë “Gjinia dhe Seksualiteti në tekstet shkollore” të organizuar prej "Nisma e të Rinjve për të Drejtat e Njeriut Kosovë", ku u diskutua rishikimi i kurrikulave shkollore dhe prezenca e gjuhës diskriminuese, mospërfshirja dhe nxitja e paragjykimeve e stereotipeve gjinore, mendësisë patriarkaliste dhe raciste në tekstet shkollore të shkollave të mesme në Kosovë.[3]

Ndryshimi i gjinisë dhe emrit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Morina është pjesëtari i parë nga komuniteti transgjinor në Kosovë që është prononcuar publikisht për kërkesën për të ndryshuar emrin dhe gjininë në dokumentet identifikuese/personale (karta e identitetit).Kërkesa iu refuzua në 16 maj nga Zyra e Gjendjes Civile në Gjakovë, vendlindjen e Blertit. [4]

“Arsyeja pse është refuzuar kërkesa me atë që ne kemi vërejtur është se nuk ka pasur procedura administrative, pra një person trans gjinor kur dëshiron ta ndërrojë emrin dhe shënuesin e gjinisë në dokumente është vu në pah që në Kosovë një gjë e tillë nuk është e mundshme" shprehet aktivisti Morina në një intervistë për "Zëri i Amerikës". [5]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]