Bolze

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Bolze është një gjuhë e përzier e folur në distriktin e Qytetit të PoshtëmFriburg, Zvicër.[1] Një përzierje e Frëngjishtes dhe Gjermanishtja zvicerane, Bolze lindi si rezultat i migrimit të folësve gjermanë nga distrikti Sense në Kantonin e Fribourg-ut duke filluar nga shekulli i XIX.[1] Në vitin 2019, gjuha flitej vetëm nga një grusht vëndasish.[2]

Origjina[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qyteti i Friburgut ndodhet në kufirin e dy rajoneve të gjuhëve. Fermerët pa tokë nga Friburgu u zhvendosën në qytetin e poshtëm (qyteti i vjetër) nga shekulli i 19-të deri në vitet 1940. Fëmijët e tyre emigrantë flisnin gjermanisht në shtëpi dhe një përzierje të frëngjishtes dhe gjermanishtes në rrugë: Bolze. [3] [4]

  1. ^ a b Eichenberger, Isabelle (2010-09-18). ""Nei, dasch zvüu, tu me connais!"". Swissinfo.ch (në gjermanisht). Marrë më 23 prill 2019.
  2. ^ Harris, Molly. "The Swiss language that few know". www.bbc.com (në anglisht). Marrë më 23 prill 2019.
  3. ^ swissinfo.ch, Isabelle Eichenberger. ""Nei, dasch zvüu, tu me connais!"". SWI swissinfo.ch (në frëngjisht). Marrë më 2022-12-21.
  4. ^ Wijnands, Paul (2005). Le français adultère, ou, Les langues mixtes de l'altérité francophone (në frëngjisht). Editions Publibook. fq. 28–30. ISBN 978-2-7483-0929-4.