Boris Trajkovski

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Boris Trajkovski (Maqedonisht: Борис Трајковски: 25 Qershor 195626 Shkurt 2004) ishte një politikan maqedonas i cili shërbeu si Presidenti i dytë i Republikës së Maqedonisë nga viti 1999 deri në vdekjen e tij në vitin 2004. Ai vdiq në aksident ajror gjatë rrëzimit të aeroplanit presidencial në Bosnjë dhe Hercegovinë.

Boris Trajkovski
Борис Трајковски
BorisTrajkovski1.jpg
Presidenti i Dytë i Republikës së Maqedonisë
Në detyrë
19 Nëntor 1999 – 26 Shkurt 2004
Paraprirë ngaKiro Gligorov
Pasuar ngaBranko Cërvenkovski
Të dhëna vetjake
U lind më25 Qershor 1956
Monospitovo, Komuna e Strumicës, ish–Republika Jugosllave e Maqedonisë, (sot Maqedonia e Veriut)
Vdiq më26 Shkurt 2004
Berkoviçi, Bosnja dhe Hercegovina
Nënshtetësiamaqedonas
Partia politikeVMRO-DPMNE
Bashkëshortja/etVilma Trajkovska
ArsimimiUniversiteti Kirili dhe MetodiShkup
PunësimiPolitikan

Boris Trajkovski lindi në një familje metodiste. Babai i tij, Kiro, i cili vdiq në shtator 2008, ishte një punëtor tokash që kishte shërbyer në Ushtrinë Bullgare dhe ishte burgosur për dy vjet për ushqimin e të burgosurve të luftës. Trajkovski u diplomua në 1980 me një diplomë në drejtësi nga SS. Universiteti "Kirili dhe Metodi" në Shkup. Ai më pas u specializua në ligjin tregtar dhe të punësimit dhe bëri disa vizita në Shtetet e Bashkuara, ku studioi teologjinë për t'u bërë një ministër laik metodist.

Pasi mbaroi studimet, qeveria komuniste e mbylli atë për një kohë në një fshat të largët për shkak të aktiviteteve të tij fetare. Atje ai u kujdes për Koçanin, një kongregacion pjesërisht Romak i Kishës Metodiste të Bashkuar të Maqedonisë, të lidhur me Kishën e Bashkuar Metodiste të Shteteve të Bashkuara. Pas liberalizimit politik në vitet 1980, ai vazhdoi të kryesojë departamentin juridik të ndërmarrjes së ndërtimit Sloboda në Shkup. Ai shërbeu si sekretar i rinisë metodiste në ish Jugosllavipër mbi 12 vjet. Më vonë ai ishte President i Këshillit të Kishave të Kishës Metodiste Ungjillore Maqedonase. Nga 1988 ai mori pjesë në programin e Shkëmbimit Rinor në vazhdim midis Kishës Metodiste të Maqedonisë dhe Qarkut Metodist Berkhamsted dhe Hemel Hempstead në Angli. Në vitin 1991, ai studioi anglisht në një kolegj të gjuhëve të krishtera në Bournemouth, Angli.

Boris Trajkovski, u emërua si Presidenti i dytë i Republikës së Maqedonisë19 Nëntor 1999, duke pasuar Kiro Gligorovin. Përpara fillimit të presidencës, ai kishte shërbyer si Zëvendësministër i Punëve të Jashtme në qeverinë e qendrës së djathtë së Ljubço Georgievskit. Trajkovski, një jurist i treinuar, ka dallimin e pazakonshëm të të qënit një prift protestant Metodist në një vend të mbizotëruar ortodoks dhe mysliman. Ai hoqi dorë prej komunizmit dhe ortodoksisë ndërsa studionte teologji në Shtetet e Bashkuara, duke u kthyer në vendin e tij për t'u bashkuar me radhët e bashkësisë së vogël protestante në Maqedoni. Shumë analistë spekulojnë se e kaluara e Trajkovskit mund të jetë shumë e përshtatshme për t'u marrë me çështjen më shqetësuese në Maqedoni: ruajtjen e paqes ndërmjet pakicës më të madhe etnike të republikës dhe shumicës sllave etnike.

Qendrimi ndaj shqiptarëve në Maqedoninë e Veriut[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]