Branko Crvenkovski

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Branko Cërvenkovski (maqedonisht: Бранко Црвенковски – i lindur më 12 Tetor 1962)
është një politikan maqedonas i cili shërbeu si Kryeministër i Maqedonisë nga 1992 në 1998 dhe përsëri nga 2002 në 2004 si Presidenti i Tretë i Republikës së Maqedonisë nga 2004 në 2009. Ai ishte gjithashtu udhëheqës i Bashkimit Social Demokrat të Maqedonisë.

Branko Cërvenkovski
Бранко Црвенковски
Branko-Crvenkovski.JPG

Presidenti i 3-të i Republikës së Maqedonisë
12 Maj 200412 Maj 2009
Paraardhësi: Boris Trajkovski
Pasardhësi: Gjorge Ivanov
Kryeministri i 2-të i Republikës së Maqedonisë
1 Nëntor 200212 Maj 2004
Paraardhësi: Ljubço Georgievski
Pasardhësi: Radmilla Shekerinska
Të dhënat personale
Lindi më: 12 Tetor 1962
Lindi në: Sarajevë, Bosnja dhe Hercegovina, ish-Jugosllavi
Shkolla e kryer: Universiteti Kirili dhe Metodi
Partia politike: Bashkimi Social Demokrat
Bashkëshortja Jasna Crvenkovska

Cërvenkovski lindi në Sarajevë, Bosnja dhe Hercegovina, atëherë pjesë e Jugosllavisë.

Në 1986 ai fitoi një diplomë bachelor në Shkencë Kompjuterike dhe Automatizim nga Shkolla e Inxhinierisë Elektrike në Universitetin Ss. Cirili dhe Metodi në Shkup.

Ai u zgjodh anëtar i Asamblesë së Republikës Socialiste të Maqedonisë në zgjedhjet e para shumëpartiake në Jugosllavi në 1990 pasi shërbeu për disa vjet si shef i departamentit në kompaninë Semos në Shkup. Një ish-komunist, Crvenkovski ka qenë në krye të Bashkimit Social Demokrat të Maqedonisë që nga Prilli 1991.

Branko Cërvenkovski u zgjodh President i Maqedonisë më 28 prill 2004, në raundin e dytë të zgjedhjeve. Zgjedhjet e parakohshme u thirrën pas vdekjes së ish-Presidentit maqedonas Boris Trajkovski në një aksident me aeroplan më 26 shkurt 2004.