Bradikardia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Bradikardia
Sinus bradycardia seen in lead II with a heart rate of about 50
SpecialitetCardiology
Bradikardia është një kusht i përcaktuar në mënyrë tipike ku një individ ka një ritëm të pushimit të zemrës nën 60 rrahje në minutë (BPM) në të rriturit. [1] Bradikardi zakonisht nuk shkakton simptoma derisa norma bie nën 50 BPM. Kur bëhet fjalë për simptomat, kjo sëmundje mund të shkaktojë lodhje, dobësi, marramendje, djersitje, dhe rrahje të zemrës me ritme shumë të ulëta,gjatë kohës kur jeni duke fjetur . [2] 

Gjatë gjumit, një rrahje zemre e ngadalshme me normat rreth 40-50   BPM është e zakonshme dhe konsiderohet normale. Atletë shumë të trajnuar mund të kenë gjithashtu sindromën atletike të zemrës , një ritëm shumë të ngadaltë të zemrës që ndodh si një përshtatje sportive dhe ndihmon në parandalimin e takikardisë gjatë trajnimit.

Termi "bradycardia relative" përdoret për të referuar një shkallë të zemrës që, edhe pse jo në të vërtetë nën 60   BPM, ende konsiderohet tepër i ngadaltë për gjendjen aktuale mjekësore të individit.

Klasifikimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ilustrim që krahason EKG-të e një personi të shëndetshëm ( lart ) dhe një personi me bradycardia (në fund ): Po ashtu tregohen pikat në zemër ku sinjalet EKG janë matur.

Sinusi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bradicardia atrial është e ndarë në tri lloje. Arrhythmia e parë e sinusit të frymëmarrjes zakonisht gjendet tek të rriturit e rinj dhe të shëndetshëm. Shkalla e zemrës rritet gjatë frymëmarrjes dhe zvogëlohet gjatë daljes. Kjo mendohet të shkaktohet nga ndryshimet në tonin vagal gjatë frymëmarrjes. [3] Nëse rënia gjatë daljes ulet shkalla e zemrës nën 60   bpm në çdo frymëmarrje, ky lloj i bradycardia zakonisht konsiderohet i mirë dhe një shenjë e tonit të mirë autonom .

E dyta, bradicardia e sinusit, është një ritëm i sinusit prej më pak se 60 vjeç   BPM. Kjo është një gjendje e zakonshme e gjetur në të dy individët e shëndetshëm dhe ata që konsiderohen atletë të mirë të kushtëzuar . Studimet kanë zbuluar se 50-85% e atletëve të kushtëzuar kanë bradicardia beninje të sinusit, krahasuar me 23% të popullsisë së përgjithshme të studiuar. [4] Muskuli i zemrës së atletëve është kushtëzuar që të ketë një vëllim më të lartë goditjeje, kështu që kërkon më pak kontraktime për të qarkulluar të njëjtin vëllim të gjakut. [3]

Sindromi i tretë, i sinusit të sëmurë , mbulon kushtet që përfshijnë bradikardinë e rëndë të sinusit, bllokun sinoatrial, arrestimin e sinusit dhe sindromën bradikardia-takikardi (fibrilim atrial, rrahje dhe takikardi supraventrikulare paroksizmale). [3]

Atrioventrikulari nodal[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një bradicardia atrioventrikulare nodale ose ritmi i kryqëzimit AV zakonisht shkaktohet nga mungesa e impulsit elektrik nga nyja e sinusit . Kjo zakonisht shfaqet në një EKG me një kompleks normal QRS i shoqëruar me një valë P të përmbysur para, gjatë, ose pas kompleksit të QRS. [3]

Një arratisje junctionale AV është një rrahje zemre e vonuar me origjinë nga një fokus ektopik diku në kryqëzimin AV . Kjo ndodh kur shkalla e depolarizimit të nyjes SA bie nën normën e nyjes AV. [3] Kjo disrhithmi gjithashtu mund të ndodhë kur impulset elektrike nga nyja SA dështojnë të arrijnë nyjen AV për shkak të bllokut SA ose AV. [5] Ky është një mekanizëm mbrojtës për zemrën, për të kompensuar një nyje SA që nuk është më trajtimi i aktivitetit të paketimit, dhe është një nga një sërë vendesh rezervë që mund të marrin përsipër funksionin e stimuluesit kardiak kur nyja e SA nuk arrin ta bëjë këtë. Kjo do të paraqitej me një interval më të gjatë të PR . Një kompleks i arratisjes junctional është një përgjigje normale që mund të rezultojë nga ton i tepruar vagal në nyjen SA. Shkaqet patologjike përfshijnë bradikardinë e sinusit, arrestimin e sinusit, bllokun e daljes së sinusit ose bllokun AV. [3]

Ventrikulare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një bradicardia ventrikulare, e njohur edhe si ritëm ventricular ose ritmin idioventricular, është një normë zemre prej më pak se 50 BPM. Ky është një mekanizëm sigurie kur ndodh mungesa e impulseve elektrike ose stimujve nga atrium. [3] Impulset me origjinë brenda ose nën pako të Tij në nyjen atrioventrikulare do të prodhojnë një kompleks të gjerë QRS me shkallë të zemrës midis 20 dhe 40 BPM. Ata mbi pako e Tij, e njohur gjithashtu si junctional, zakonisht do të shkojnë në mes të 40 dhe 60 BPM me një kompleks të ngushtë të QRS. [6] [7] Në një bllok të zemrës së shkallës së tretë, rreth 61% ndodhin në degën e pllakës-Purkinje, 21% në nyjen AV, dhe 15% në pakon e Tij. [7] AV bllok mund të përjashtohen me një EKG që tregon "një marrëdhënie 1: 1 midis valëve P dhe komplekset QRS." [6] Bradikardiet ventrikulare ndodhin me bradikardinë sinus, arrestimin e sinusit dhe bllokun AV. Trajtimi shpesh konsiston në administrimin e atropinës dhe pacingut kardiak. [3]

Fëminore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për foshnjat, bradikardia është definuar si një ritëm i zemrës më pak se 100   BPM (normal është rreth 120-160). Foshnjat e parakohshme kanë më shumë gjasa sesa foshnjat me afat të plotë që të kenë spellat e apneas dhe bradikardisë; çështja e tyre nuk kuptohet qartë. Magji mund të lidhet me qendrat brenda trurit që rregullojnë frymëmarrjen e cila nuk mund të zhvillohet plotësisht. Prekja e foshnjës me butësi ose lëkundja e inkubatorit paksa pothuajse gjithmonë do ta marrë fëmijën që të fillojë përsëri frymëmarrjen, e cila rrit normën e zemrës. Medikamente ( teofilinë ose kafeinë ) mund të përdoren për të trajtuar këto spells në foshnjat nëse është e nevojshme. Praktika standarde e njësisë për kujdes intensiv neonatale (NICU) është që të monitorojë në mënyrë elektronike elektromagnetizmin dhe mushkëritë për këtë arsye.

Shkaqet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kjo aritmi kardiake mund të nënshtrohet nga disa shkaqe, të cilat më së miri ndahen në shkaqe kardiake dhe jo-kardiake. Shkaqet jokardiake zakonisht janë dytësore dhe mund të përfshijnë përdorimin e drogës rekreative ose abuzimin ; çështje metabolike ose endokrine , sidomos në tiroide ; një çekuilibër elektrolit ; faktorët neurologikë ; reflekset autonome ; faktorë të situatës siç janë pushimi i shtrirë në shtrat ; dhe autoimmunitet . Shkaqet kardiake përfshijnë sëmundjet akute ose kronike të zemrës , sëmundjet e zemrës vaskulare, sëmundjet e zemrës valvulare, ose sëmundjet degjeneruese primare elektrike. Në fund të fundit, shkaqet veprojnë nëpërmjet tre mekanizmave: automatizmint të depresuar të zemrës, bllokimin e përçimit, ose ikjen e stimuluesve dhe ritmeve.

Në përgjithësi, dy lloje të problemeve rezultojnë me bradikardinë: çrregullimet e nyjes sinoatrial (nyja SA), dhe çrregullimet e nyjes atrioventrikulare (nyja AV).

Me mosfunksionimin e nyjeve të sinusit (nganjëherë i quajtur sindromi i sinuseve të sëmurë ), mund të ketë automatizëm të çrregulluar ose përçim të dëmtuar të impulsit nga nyja e sinusit në indet atriake përreth (një "bllok dalje"). Blloqet sinoatriale të shkallës së dytë mund të zbulohen vetëm me përdorimin e një EKG të 12 plumbit. [8] Është e vështirë dhe nganjëherë e pamundur të caktohet një mekanizëm për ndonjë bradycardia të veçantë, por mekanizmi bazë nuk është klinikisht i rëndësishëm për trajtimin, i cili është i njëjtë në të dy rastet e sindromës së sinusit të sëmurë: një stimulues i përhershëm.

Çrregullimet e përçimit atrioventrikular (blloku AV, blloku primar i AV , blloku AV I mesëm i tipit I , bllokimi AV i sekondar i tipit II , bllok AV i tretë ) mund të rezultojë nga përçueshmëri e dëmtuar në nyjen AV ose kudo poshtë tij, siç është pakoja e Tij . Rëndësia klinike që ka të bëjë me blloqet AV është më e madhe se ajo e blloqeve sinoatrial. [8]

Pacientët me bradicardia kanë gjasa ta marrin atë, në krahasim me atë me kongenital . Bradikardia është më e zakonshme në pacientët më të vjetër.

Beta-blocker ilaç gjithashtu mund të ngadalësojë ritmin e zemrës dhe të ulë forcën me të cilen zemra kontraktohet. Bllokuesit e Beta mund të ngadalësojnë ritmin e zemrës në një nivel të rrezikshëm nëse përshkruhet me medikamente të llojit të bllokuesit të kanalit të kalciumit .

Bradikardia është gjithashtu pjesë e refleksit të zhytjes së gjitarëve . [9]

Diagnoza[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një diagnozë e bradicardia tek të rriturit bazohet në një normë të zemrës më pak se 60 BPM. Kjo përcaktohet zakonisht ose me anë të palpimit ose elektrokardiografisë .

Nëse shfaqen simptoma, një përcaktim i elektroliteve mund të jetë i dobishëm në përcaktimin e shkakut themelor.

Përcaktimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bradikardia në një të rritur është çdo shkalla e zemrës më pak se 60 beats per minute (BPM) , edhe pse simptomat shfaqen zakonisht vetëm për shkalla të zemrës më pak se 50 BPM. [10]

Menaxhimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Trajtimi i bradikardisë varet nga fakti nëse personi është i qëndrueshëm ose i paqëndrueshëm. [10] Nëse ngopja e oksigjenit është e ulët, duhet të sigurohet oksigjeni plotësues.

Nëse një person është i qëndrueshëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Trajtimi emergjent nuk është i nevojshëm nëse personi është asimptomatik ose minimalisht simptomatik. [10]

Nëse një person është i paqëndrueshëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nëse një person është i paqëndrueshëm, trajtimi i rekomanduar fillestar është atropin intravenoz. [10] Doza më pak se 0.5   mg nuk duhet të përdoret, pasi kjo mund të ulë më tej shkallën. [10] Nëse kjo nuk është efektive, duhet të përdoret infuzion inotrop (intravenoz ) intravenoz ( dopamine , epinefrin ) ose pacing transcutaneous . [10] Mund të kërkohet një stimulim i vazhdueshëm nëse shkaku i bradikardisë nuk është i kthyeshëm shpejt. [10]

Tek fëmijët, rekomandohet ti jepet oksigjen, duke mbështetur frymëmarrjen e tyre, dhe presionin e kraharorit . [11] [12]

Epidemiologji[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

CDC raportoi në 2011 se në SHBA 15.2% e meshkujve të rritur dhe 6.9% të femrave të rritur kishin bradikardinë klinikisht të përcaktuar (një ritëm pushimi poshtë 60 ritme në minutë). [13]

Shoqëria dhe kultura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rekorde[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Daniel Green mban rekordin botëror për rrahjen më të ulët të zemrës në një njeri të shëndetshëm, me një shkallë të zemrës të matur në 2014 nga 26 BPM. [14]
 • Martin Brady mban rekordin botëror të Guinness për ritmin më të ngadaltë të zemrës me një normë të çertifikuar përgjatë një minutëshe prej 27 BPM. [15]
 • Çiklist profesionist Miguel Indurain kishte, gjatë karrierës së tij, një normë pushimi zemër prej 28   BPM. [16]

Etimologji[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fjala "bradycardia" është nga βραδύς greke , bradys "i ngadalshëm", dhe καρδία, kardia , "zemra". [17]

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Bezold-Jarisch refleks

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Types of Arrhythmia". 1 korrik 2011. Marrë më 19 mars 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Sinus Bradycardia - eMedicine
 3. ^ a b c d e f g h Allan B. Wolfson, red. (2005). Harwood-Nuss' Clinical Practice of Emergency Medicine (bot. 4th). fq. 260. ISBN 978-0-7817-5125-4. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Ward, Bryan G.; Rippe, J.M. (1992). "11". Athletic Heart Syndrome. Clinical Sports Medicine. fq. 259. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ "AV Junctional Rhythm Disturbances (for Professionals)". American Heart Association. 4 dhjetor 2008. Marrë më 15 dhjetor 2009. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ a b "Arrhythmias and Conduction Disorders". The merck Manuals: Online Medical Library. Merck Sharp and Dohme Corp. janar 2008. Arkivuar nga origjinali më 7 dhjetor 2009. Marrë më 16 dhjetor 2009. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ a b Adams MG, Pelter MM (shtator 2003). "Ventricular escape rhythms". American Journal of Critical Care. 12 (5): 477–8. PMID 14503433. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ a b Ufberg, JW; Clark, JS (shkurt 2006). "Bradydysrhythmias and atrioventricular conduction blocks". Emerg. Med. Clin. North Am. 24 (1): 1–9, v. doi:10.1016/j.emc.2005.08.006. PMID 16308110. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Michael Panneton, W. (2013). "The Mammalian Diving Response: An Enigmatic Reflex to Preserve Life?". Physiology. 28 (5): 284–297. doi:10.1152/physiol.00020.2013. ISSN 1548-9213. PMC 3768097. PMID 23997188. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ a b c d e f g Neumar RW, Otto CW, Link MS, etj. (nëntor 2010). "Part 8: adult advanced cardiovascular life support: 2010 American Heart Association Guidelines for Cardiopulmonary Resuscitation and Emergency Cardiovascular Care". Circulation. 122 (18 Suppl 3): S729–67. doi:10.1161/CIRCULATIONAHA.110.970988. PMID 20956224. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ de Caen, AR; Berg, MD; Chameides, L; Gooden, CK; Hickey, RW; Scott, HF; Sutton, RM; Tijssen, JA; Topjian, A (3 nëntor 2015). "Part 12: Pediatric Advanced Life Support: 2015 American Heart Association Guidelines Update for Cardiopulmonary Resuscitation and Emergency Cardiovascular Care". Circulation. 132 (18 Suppl 2): S526–42. doi:10.1161/cir.0000000000000266. PMC 6191296. PMID 26473000. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ Atkins, DL; Berger, S; Duff, JP; Gonzales, JC; Hunt, EA; Joyner, BL; Meaney, PA; Niles, DE; Samson, RA (3 nëntor 2015). "Part 11: Pediatric Basic Life Support and Cardiopulmonary Resuscitation Quality: 2015 American Heart Association Guidelines Update for Cardiopulmonary Resuscitation and Emergency Cardiovascular Care". Circulation. 132 (18 Suppl 2): S519–25. doi:10.1161/cir.0000000000000265. PMID 26472999. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ Yechiam Ostchega; etj. (24 gusht 2011). "Resting Pulse Rate Reference Data for Children, Adolescents, and Adults: United States, 1999–2008" (PDF). National Health Statistics Reports. Centers for Disease Control. Marrë më 15 dhjetor 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ "Slowest heart rate: Daniel Green breaks Guinness World Records record". World Record Academy. 29 nëntor 2014. Arkivuar nga origjinali më 20 dhjetor 2017. Marrë më 5 gusht 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ "Lowest heart rate". Guinness World Records. Marrë më 5 gusht 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ Lovgren, Stefan (20 gusht 2004). "Olympic Gold Begins With Good Genes, Experts Say". National Geographic News. Marrë më 8 shtator 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ Prutchi, David (2005). Design and Development of Medical Electronic Instrumentation. John Wiley & Sons. fq. 371. ISBN 9780471681830. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)