Jump to content

Bullgarët në Shqipëri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Bullgarët etnikë në Shqipëri jetojnë kryesisht në zonat e Mala Prespës, Gollobordës dhe Gorës. Sipas Agjencisë Shtetërore Bullgare për Bullgarët Jashtë vendit, në Shqipëri jetojnë 40,000 deri në 50,000 persona me origjinë bullgare.[1] Identiteti etnik mund të jetë i rrjedhshëm në mesin e popullsisë sllavofone të Shqipërisë, e cila mund të identifikohet si shqiptare, bullgare ose maqedonase, në varësi të rrethanave.[2] Ndërmjet viteve 2001 dhe 2016, rreth 4,470 shtetas shqiptarë aplikuan për një shtetësi bullgare dhe mbi 2,600 prej tyre iu dha një shtetësi.[3] Minoriteti bullgar u njoh nga qeveria shqiptare në tetor 2017.[4]

Gjuhët: Bullgarisht, Shqip

Feja: Islami, Krishtërimi