Prespa e Vogël

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Vendndodhja historike e grupeve sllave që banuan në Shqipëri në fillim të shekullit të 20-të.
Një tabelë udhëzuese dygjuhëshe në bashkinë Pustec, e shkruar në shqip dhe maqedonisht

Prespa e Vogël (maqedonisht dhe bullgarisht:Mala Prespa - Мала Преспа, fjalë për fjalë 'Prespa e Vogël') është një term që përdoret për të treguar një zonë gjeografike në Shqipërinë lindore, pjesë e rajonit më të gjerë të Prespës. Ndodhet në bregun perëndimor të liqenit të Prespës përgjatë skajit juglindor të Shqipërisë brenda qarkut më të gjerë të Korçës dhe në kufi me bashkitë e Pogradecit dhe Devollit. Zona është sinonim i Bashkisë Pustec.

Ajo njihet zyrtarisht si zonë e pakicës maqedonase.[1] Sipas Censusit të vitit 2011, në Shqipëri ka rreth 5000 maqedonas, kryesisht në zonën e Mala Prespës, duke përbërë 97% të popullsisë së Bashkisë Pustec.[2] Kjo zonë përmban edhe një numër të vogël arumune dhe bullgarësh.[3][4]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Macedonians" (në anglisht).
  2. ^ "Population and Housing Census 2011" (në anglisht). INSTAT (Instituti i Statistikës). Arkivuar nga origjinali më 2017-08-03.
  3. ^ Mangalakova, Tanya (2004). Ethnic Bulgarians in Mala Prespa and Golo Brdo. Sofia; International Centre for Minority Studies and Intercultural Relations (IMIR).
  4. ^ Mediapool.bg 14.10.2017, Албания призна българското национално малцинство.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]