Bursa (ekonomi)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Bursa e Nju Jorkut
Bursa e Montrealit.
Bursa japoneze e sigurimeve të Osakës.

Bursa (lat. bursa - trastë, qese) është një treg i organizuar për aksionet, huanë, valutën, apo mallra të caktuara. Bursa është një vend ku shoqëri aksionare, ndërmarrje dhe firma të ndryshme private drejtohen për të ngritur fondin e investimeve dhe siguruar kapitalet e tyre. Sigurimet tregetohen nga anetaret e burses, qe veprojne si agjente (komisionere) dhe kryetare (shites ose tregetare). Shumica e bursave kane nje vend real (por edhe virtual) ku komisionerë dhe tregetare takohen per te kryer urdherat e institucioneve dhe investoreve individuale qe perfaqesojne per te blere dhe shitur sigurime. Cdo burse vendos kerkesat e veta per antaresim. Bursa e Nju Jorkut ka kerkesat me te rrepta. Ne burse kryhet shit-blerja e sigurimeve te tilla si fondet dhe bonot. Nje burse ben te mundur ngritjen e financimit me ane te shitjes se mallrave tek investoret e huaj. Ajo krijon nje mekanizem per vleresimin e shoqerive nepermes procesit te zbulimt te cmimit dhe nje mjet me te cilin nje informacion i tille është perhapur.

Historia e bursës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rëndësia dhe roli[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]