Caracal

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Caracal
Caracal caracal
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Filumi:
Klasa:
Rendi:
Familja:
Nënfamilja:
Gjinia:
Caracal
Speciet

Caracal aurata
Caracal caracal

Caracal është një gjini e nënfamiljes Felinae në familjen Felidae . Më parë, konsiderohej të ishte një gjini monotipike , që përbëhej vetëm nga speciet e tipit : Caracal caracal , i quajtur zakonisht karakali.

Analiza gjenetike ka treguar që karakali, macja e artë afrikane dhe servali janë gjenetikisht të lidhura ngushtë dhe largohen nga një paraardhës i zakonshëm rreth 5.4 milion vjet më parë. Prandaj, është sugjeruar që të gjitha këto t’i nënshtrohen gjinisë Caracal .[1] Ky klasifikim taksonomik përdoret në Listën e Kuqe të IUCN për macen e artë afrikane. Përdoret si sinonim për servalin.[2] [3]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Johnson, W. E.; Eizirik, E.; Pecon-Slattery, J.; Murphy, W.J.; Antunes, A.; Teeling, E.; O'Brien, S.J. (2006). "The Late Miocene Radiation of Modern Felidae: A Genetic Assessment". Science. 311 (5757): 73–7. doi:10.1126/science.1122277. PMID 16400146. S2CID 41672825. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Bahaa-el-din, L.; Mills, D.; Hunter, L. & Henschel, P. (2015). "Caracal aurata". The IUCN Red List of Threatened Species. 2015: e.T18306A50663128. doi:10.2305/IUCN.UK.2015-2.RLTS.T18306A50663128.en. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Thiel, C. (2015). "Leptailurus serval". The IUCN Red List of Threatened Species. IUCN. 2015: e.T11638A50654625. doi:10.2305/IUCN.UK.2015-2.RLTS.T11638A50654625.en. Marrë më 29 tetor 2018. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)