Felidae

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Felidae[1]
Vargu kohor: Oligoceni - tani
The Felidae.jpg
Tigri (Panthera tigris), rrëqebulli kanadez (Lynx canadensis, puma (Puma concolor), gepardi (Acinonyx jubatus), macja e egër (Felis silvestris), servali (Leptailurus serval), karakali (Caracal caracal) and oceloti (Leopardus pardalis).
Klasifikimi shkencor
Mbretëria: Animalia
Filumi: Chordata
Klasa: Mammalia
Rendi: Carnivora
Nënrendi: Feliformia
Familja: Felidae
Fischer von Waldheim, 1817
Nënfamiljet

Pantherinae
Felinae
Machairodontinae
Proailurinae[2]

Felidae range.png
Përhapja

Macet (latinisht: Felidae) ose felidët, janë një familje kafshësh që i takojnë rendit të mishngrënësve (Carnivora).

Macet e gjalla i takojnë nënfamiljeve:

Referimet[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ Wozencraft, W.C. (2005). "Felidae". më Wilson, D.E.; Reeder, D.M. Speciet Gjitare të Botës: Një Referencë Taksonomike dhe Gjeografike (bot. 3rd). Shtypja e Universit Xhon Hopkin. f. 532–548.  978-0-8018-8221-0.  62265494. 
  2. ^ McKenna, M. C.; Bell, S. K. (2000). Classification of Mammals. Columbia University Press. f. 631.  978-0-231-11013-6. 
  3. ^ Johnson, W. E.; Dratch, P. A.; Martenson, J. S.; O'Brien, S. J. (1996). "Resolution of recent radiations within three evolutionary lineages of Felidae using mitochondrial restriction fragment length polymorphism variation". Journal of Mammalian Evolution. 3 (2): 97–120. :10.1007/bf01454358. 
  4. ^ Wozencraft, W.C. (2005). "Felinae". më Wilson, D.E.; Reeder, D.M. Speciet Gjitare të Botës: Një Referencë Taksonomike dhe Gjeografike (bot. 3rd). Shtypja e Universit Xhon Hopkin. f. 532–545.  978-0-8018-8221-0.  62265494.