Panthera tigris trinilensis

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Panthera tigris trinilensis
TrinilTiger-PeterMaas-NaturalisLeiden.jpg
Një fosile që mendohet se i përket tigrit Trinilez
Klasifikimi shkencor e
Mbretëria: Animalia
Filumi: Chordata
Klasa: Mammalia
Rendi: Carnivora
Nënrendi: Feliformia
Familja: Felidae
Nënfamija: Pantherinae
Gjinia: Panthera
Lloji:
Nënlloji:
P. t. trinilensis
Emri trinomial
Panthera tigris trinilensis
(Dubois, 1908)

Panthera tigris trinilensis, njohur si "tigri Trinilez", është një nënlloj i zhdukur i tigrave që daton rreth 1.2 milion vjet më parë që u gjet në lokalitetin e Trinilit, Javës dhe Indonezisë.[1] Mbetjet fosile tani ruhen në Koleksionin të Muzeut Kombëtar të Historisë Natyrore në Leiden të Holandës. Edhe pse këto fosile janë gjetur në Java, tigri Trinil nuk është ndoshta një paraardhës i drejtpërdrejtë i tigrit Javan. Tigri Trinil ndoshta u zhduk 50.000 vjet më parë. Tigri Bali gjithashtu nuk ishte i lidhur ngushtë me Trinil për shkak të dallimeve të kohës së tyre.[2]

Panthera tigris trinilensis ishte nënlloji më i vjetër i një tigri që jetonte 1.66 milionë vjet më parë në Indonezi, veçanërisht në Java dhe Trinil, edhe pse sipas disa zoologëve mund të jetë paraardhësi i të gjitha nënllojeve të njohura indoneziane. Ndoshta, Azia Lindore ishte një qendër e origjinës së Pantherinave. Fosilet e tigrave më të vjetra të gjetura në shfaqjen e hershme të Pleistocenit javanez, se rreth dy milion vjet më parë, tigrat tashmë ishin mjaft të zakonshëm në Azinë Lindore. Megjithatë, variacionet klimatike glaciale dhe interglaciale dhe ngjarje të tjera gjeologjike mund të kenë shkaktuar ndryshime të përsëritura gjeografike në zonë.[3][4]

Taksonomia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shumë kërkime janë bërë por nuk ka shumë njohuri për këtë nënspecie. Shkencëtarët kanë zbuluar një fosil që besohet se i përket tigrit Trinil. Megjithatë kishte dyshime për fosilin sepse ishte tepër i madh që t'i përkiste atij. Por tani mendohet se ai mund të ketë qenë pak më i vogël se tigrat Bengalez dhe i ngjashëm me madhësinë e tigrave Indokinez.[2]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Leo Daniel Brongersma (1937). "Notes on fossil and prehistoric remains of "Felidae" from Java and Sumatra". Comptes Rendus du XIIe Congrès Internacional de Zoologie (Lisboa, 1935) (në anglisht): 1855–1865.
  2. ^ a b Eugène Dubois (1908). "Das geologische Alter der Kendengoder Trinil-Fauna". Tijdschrift van het Koninklijke Nedeerlandsch Aardrijkskundig Genootschap (në anglisht). 2 Series 24: 1235–1271.
  3. ^ Leo Daniel Brongersma (1935). "Notes on some recent and fossil cats, chiefly from the Malay Archipelago". Zoologische Mededelingen (në anglisht). 18: 1–89.
  4. ^ Helmut Hemmer (1971). "Fossil mammals of Java. II. Zur Fossilgeschichte des Tigers (Panthera tigris (L.)) in Java". Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (në anglisht). Ser. B. 74 (1): 35–52.